ETO FC Győr

Az új kapusfejedelem

A remekelő Szasa Sztevanovics Géczi István elé került a rangsorban. A közelmúltban érdekes kijelentést tett Géczy István. A Ferencváros korábbi 23-szoros válogatott kapusa azt mondta, kíváncsian várja, mikor döntik meg az általa tartott hazai rekordot: egy teljes bajnoki szezonban 0,59 százados gólátlaggal büszkélkedhetett. Nos, ez immár csak a második helyhez elég, mert a győri Szasa Sztevanovicsnak 0,57-e az átlaga – immár ő az első… Az új kapusfejedelem 2009. Január 01 00:00:00. Csütörtök

Kezd beérni Tarsoly Csaba munkája.

A Győri ETO tulajdonosa évek óta pumpálja a pénzt a klubba, időt, energiát nem kímélve építi, szépíti a stadiont, a környéket és erősíti a csapatot. A tavalyi szezon bronzérme már jelzésértékű volt, ám úgy tűnik, az ETO fokozza a tempót. A Pintér Attila vezette csapatot immár a bajnokság egyik nagy esélyeseként emlegetik, ráadásul a Dinamo Zagreb ellen készülhet az Európa-liga playoffkörében.

Ebben nagy szerepe van a győriek tökéletesen megkomponált védekezésének. És persze annak a Szasa Sztevanovicsnak, aki immár hat esztendeje tartozik az ETO-hoz, és aki most beírta magát a Győr és talán a magyar labdarúgás történelemkönyvébe.

Ő lett az új kapusfejedelem!

„Büszke vagyok erre a remek átlagteljesítményre, és arra, hogy ezzel magyar kapuslegendákat előztem meg – mondta Szasa Sztevanovics. – Én nem vezetek semmiféle statisztikát, de most örömmel böngésztem az elmúlt szezon kimutatásait, amely alapján az enyém a legjobb gólátlag az újkori magyar labdarúgás történetében. Huszonnyolc meccsen tizenhat gólt kaptam, ez nulla egész ötvenhetes eredmény, és ilyet eddig még senkinek sem sikerült produkálnia. Hallottam Géczy István nevét, tudom, hogy a hetvenes években a Ferencvárosban védett, és eddig övé volt a rekord. Jó érzés egy ilyen klasszist megelőzni, de ez nemcsak az én érdemem, hanem a csapaté. Pintér Attila remekül összerakta a Győrt, és olyan hatékony a védekezésünk, amelynek nehezen találják az ellenszerét az ellenfelek. Harminchat esztendős vagyok, és sokan kérdezik tőlem, meddig akarok még védeni. Erre én a következőket szoktam válaszolni: azt mondtam Tarsoly Csabának, hogy csak akkor hagyom abba, ha bajnokok leszünk. Úgy érzem, akár még negyvenévesen is képes lennék jó teljesítményre, fizikálisan, mentálisan rendben vagyok, Győrben csodálatosan érzem magam, a csapat erős, miért is gondolnék a visszavonulásra…”

 

A kapus rengeteget köszönhet a kapusedzőnek.

Tőkés László neve alighanem ismerős lehet a szurkolók számára. Az ETO 47 esztendős kapustrénere annak idején védett Oroszlányban, és azzal a csapattal egészen az NB I-es osztályozóig jutott, amelyet végül a Haladás nyert, szerepelt Tatabányán, a Videotonban, és MTK-játékosnak is mondhatta magát, igaz, a kék-fehéreknél Piel Zoltán mögött csak a kispadig jutott. Ő is éppen akkor szerződött az ETO-hoz, amikor tanítványa, Szasa Sztevanovics. Egyszerre jöttek, és hat éve sikeres párost alkotnak.

„Remek alany Szasa Sztevanovics – mondta Tőkés László. – Nemcsak azért, mert kitűnő adottságokkal rendelkezik, hanem a mentalitása miatt is. Hihetetlen, de nem egész egy év alatt tökéletesen megtanult magyarul, ez is jelzi a gondolkodását és azt, hogy minél többet szeretne kihozni magából. Harminchat éves, de fizikálisan abszolút terhelhető, nem nyafog, nem panaszkodik, százszázalékos energiával edz, és a meccseken is magabiztos. Talán ez a legjellemzőbb rá, az önbizalom és a magabiztosság. Nemcsak a pályán dolgozunk sokat, de igyekszünk közösen kielemezni a soron következő ellenfelet. A Montpellier elleni meccs előtt például Szasa már kívülről fújta, melyik francia játékos hová rúgja a tizenegyest. Az, hogy most ilyen bravúros átlaggal büszkélkedhet, a sok-sok munkának, a szorgalomnak és a sportág iránti alázatnak is köszönhető. Élmény vele dolgozni…”

 

Természetesen Géczy István is gratulált az őt „leköröző” kapuskirálynak. A Fradi korábbi játékosa hosszú éveken át biztos pontnak számított a zöld-fehérek csapatában, tagja volt az 1965-ben VVK-t nyerő együttesnek, az 1967-es „aranycsapatnak”, és csak akkor nem az ő nevével kezdődött az FTC összeállítása, ha sérülés vagy betegség hátráltatta.

„Minden elismerésem a győriek kapusának – mondta Géczy István. – Szép eredményt ért el, ez a gólátlag, amit hozott, nehezen megismételhető. Valóban nyilatkoztam a közelmúltban arról, hogy a hatvanas évek végén általam felállított rekordot előbb-utóbb csak meg kellene döntenie valakinek, de nem gondoltam volna, hogy ez ilyen gyorsan bekövetkezik. Szasa Sztevanovicsot nem ismerem közelebbről, láttam néhány meccsen védeni, s ez alapján azt mondom, kitűnő kapus. De annyit hadd jegyezzek meg, hogy most összehasonlíthatatlanul gyengébb a magyar bajnokság, mint az én időmben. Nekem olyan klasszisok lövéseit kellett hárítanom, mint Farkas János, Bene Ferenc, Tichy Lajos, Puskás Lajos, Göröcs János, hogy csak néhány nevet említsük a fővárosi riválisaink közül. És akkor még nem beszéltem a bombaerős győri, tatabányai vagy pécsi csatársorról. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a magyar labdarúgás elveszítette a rangját és nimbuszát, amely véleményem szerint azért van, mert hiányzik a munka és az alázat. De így is gratulálok az ETO játékosának. Innentől kezdve ő a kapuskirály…”

 

És ahogy egy királyhoz illik: Szasa Sztevanovicsnak, eddig az új szezonban érintetlen a hálója…

 

 

 

Sinkovics Gábor

 

 

Forrás: Nemzeti Sport