Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia  |  ETO CUP  |  Elérhetőségek

Meghatározó szereplői vagyunk a magyar utánpótlásnak

Tavaly októberben került a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia élére Havas Máté, akivel a nemrég véget ért szezon eredményeiről, tapasztalatairól beszélgettünk.

Meghatározó szereplői vagyunk a magyar utánpótlásnak

- Véget ért a szezon az utánpótlás bajnokságokban is, ha szigorúan csak az elért helyezéseket vesszük figyelembe, akkor azt mondhatjuk, hogy felemásra sikerült a mögöttünk álló év.

- Amikor egy bajnoki idényt értékelünk, általában megnézzük, hogy melyik csapat hol végzett a tabellán. Úgy gondolom ez egy fontos mérőszám, ugyanakkor az utánpótlás esetén meg kell vizsgálni egyéb tényezőket is. Akadémiánk, vagyis az NBIII-ban szereplő csapatunk a 13. helyen zárt a bajnokságban. Az eredmény szempontjából nem nevezhetjük sikeresnek az idényt, ugyanakkor, ha megvizsgáljuk, hogy U16-os, U17-es labdarúgók is pályára léptek a csapatban, illetve a keret több, mint nyolcvan százaléka az U19-es bajnokságban is szerepelhetett volna korosztálya szerint, úgy gondolom a játékosok fejlesztése és fejlődése szempontjából teljesítettük az elvárásokat. A kiemelt bajnokságokban (U19, U17, U16) minden korosztályunk ősszel kiharcolta a legjobb nyolc közé jutást, így tavasszal mindegyik csapatunk itt szerepelt. Ezt rajtunk kívül csak két akadémia tudta teljesíteni. Az U19-es csapat negyedik, az U17-es hetedik, míg az U16-os gárdánk ötödik helyezést ért el. A különböző korosztályos válogatottakban összesen 29 játékosunk szerepelt (17 fiú és 12 leány), az U14-es korosztály bő keretébe pedig 9 játékosunk kapott meghívót.

- Tavaly érkeztél a klubhoz, mik voltak a legfontosabb feladatok az azóta eltelt időszakban? Miben léptünk előre?

- Előző év októberében kapcsolódtam be az akadémia munkájába. Miután megismertem az eddigi működést, januártól bevezettünk változásokat. Célunk egy hatékony, feladatközpontú akadémiai modell kialakítása volt, ahol a játékosok fejlesztése áll a középpontban. Mindenképpen sikerült előrelépni a sporttudományos területen, a mért adatok hatékonyabb felhasználásában. Az egyéni, illetve a posztképzések átalakítása is sikeresnek mondható, emellett a csapatjátékunk is fejlődött. Egyre több mérkőzést játszunk külföldi csapatok ellen, és a mögöttünk hagyott szezonban is igyekeztünk minél több nemzetközi tornára eljutni. Ezek közül kiemelném az U18-as csapatunk negyedik helyezését Horvátországban, egy erős nemzetközi mezőnyt felvonultató zadari kupán, valamint az U13-es csapatunk szereplését az umagi tornán. Ezeken a mérkőzéseken szerzett tapasztatokat próbáltuk felhasználni és beépíteni a napi munkába. Meglátásom szerint minden területen sikerült előrelépni, ugyanakkor a labdarúgás is folyamatosan változik. Figyelemmel kell kísérni a nemzetközi trendeket, figyelni kell a környezetünket és képesnek kell lennünk alkalmazkodni az új kihívásokhoz. Ennek megfelelően mindig lehet jobban, hatékonyabban dolgozni.

- Hogy látod, milyen helyet foglal el jelenleg az ETO utánpótlása országos viszonylatban?

- Az ETO egy közel 120 éves klub. A múltat ismerni és tisztelni kell. Vidéki klubként az egyik legsikeresebbek vagyunk az országban. Akadémiánk az első között alakult 2007-ben, így a múlt és a tradíciók köteleznek, jelenleg is a tíz kiemelt központ között vagyunk. Úgy gondolom a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia meghatározó szereplője a magyar utánpótlásnak. A képzés-oktatás-nevelés egy szintéren működik, mivel saját középiskolával is rendelkezünk. Korábbi akadémistáink szerepelnek nemzetközi bajnokságokban, válogatottakban, a magyar első és másodosztályban. A produktivitás alapján a „Top 3”-ban vagyunk. Ennek ellenére mindig arra kell törekedni, hogy jobban, hatékonyabban és eredményesebben dolgozzunk.

- Akadémia vezetőként számodra mik a prioritások a játékos nevelés tekintetében?

- Szemléletem szerint négy pillére kell az akadémiának támaszkodni: KIVÁLASZTÁS – KÉPZÉS – VERSENYEZTETÉS - FELNŐTT LABDARÚGÁSBA INTEGRÁLÁS. Ezen négy pillér folyamatos vizsgálata és fejlesztése az elsődleges feladat amire fókuszálni kell. A jövőben is ezek a területek lesznek a leghangsúlyosabbak.

- Mik lesznek az előttünk álló időszak legfontosabb feladatai?

 - A következő idény célkitűzései között szerepel két nagyon komoly és nívós nemzetközi torna megszervezése, amiken természetesen a lehető legjobb szereplés a cél. Augusztusban rendezzük meg az U17-es korosztály számára a Fehér Miklós Emléktornát, melyre olyan neves klubok fogadták el a meghívásunkat, mint a Benfica, Torino, Dinamo Kijev, Crvena Zvezda, DAC. Másik nemzetközi torna a Cs. Kovács László Emléktorna lesz szeptemberben az U10-es korosztály számára. A legfontosabb célunk természetesen, hogy továbbra is meghatározó szereplői legyünk az akadémiai rendszernek, és hogy újabb játékosokat tudjunk adni a felnőtt labdarúgás számára.

További híreink

Utánpótlás-híradó
Utánpótlás-híradó
I. Cs. Kovács László Emléktorna

I. Cs. Kovács László Emléktorna

Vasárnap újabb rangos nemzetközi utánpótlás-tornának ad otthont az ETO Stadion, ahol ezúttal az U10-es korosztály csapatai mérik össze tudásukat, megemlékezve ezzel egykori kiváló edzőnkre, Cs. Kovács Lászlóra.

Kiemelt támogatóink

Támogatóink

Médiapartnereink

Partnereink

Partneregyesületeink