Focitábor jelentkezés  |  Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia  |  Elérhetőségek

Az ETO-t tisztelni kell és alázattal szolgálni - Kisalföld lapszemle

Horváth Pétert sokan „kis Garasként” ismerik, a becenevét az édesapja után kapta. A sokszoros ifjúsági és utánpótlás-válogatott Horváth László, alias Garas, pályafutásának nagyobb klubjai a Rába ETO és a Soproni SE voltak. A családi indíttatás meghatározta a fiú életét is. Volt labdarúgó, sportvezető, létesítményvezető, a futballpályák egyik doktorának tartják.

Az ETO-t tisztelni kell és alázattal szolgálni - Kisalföld lapszemle
fotó: Csapó Balázs, Kisalföld
„Gyerekként az ETO-ban kezdtem focizni, aztán 1979-ben, amikor apu az SSE-be igazolt, akkor mi is vele tartottunk Sopronba - mondja magáról. - Középiskolába megint Győrbe jártam, aztán érettségi után Árpásival, Udvardival, Ördöggel, Korsósssal együtt az SLC-be kerültem. Egyből bevonultam a határőrséghez. Az SLC-ben edzettem, kettős igazolással a Távközlés NB III-as csapatában játszottam a középpályán. Részese voltam, amikor az SLC felkerült az NB I-be, de az első osztályban már nem jutottam szóhoz.”
 
Ez utóbbi elég különösen hangzik, mert több nyilvántartásban is az szerepel, hogy egy mérkőzésen pályára lépett: 1994. június 4-én a Pécsett játszott PMFC-SLC meccs 70. percében.
 
„Azért arról tudnék, ha játszottam volna az NB I-ben - neveti el magát. - Sajnos nem én voltam, valószínű, Horváth Barna lehetett. Sopron után három évig Németországban éltem és futballoztam, itt találkoztam először a pályafenntartás újszerű technológiájával, a homokszórással. Egy sérülés miatt 2000-ben abbahagytam a labdarúgást. Hazajöttem és Klement Tibor, illetve Reszeli Soós István hívott a Matávhoz, ahol masszőrként kezdtem, a kupagyőzelemnek viszont már technikai vezetőként voltam a részese. Vizer László idején kapta meg a klub üzemeltetésre a stadiont, ekkor kértek fel a létesítmény vezetőjének. Magyarországon én vezettem be a cilinderes késes fűnyírást és a csíkos gyepet.”
 
A soproni kapcsolat révén Klement Tibor 2008 márciusában hívta az ETO-hoz, így hazaköltözött szülővárosába és a nevelő egyesületéhez.
 
„Jó volt visszajönni az ETO-családba - mondja. - Kellő motivációt éreztem a munkához, ami tulajdonképpen a hobbim is. A tulajdonos és a klubvezetés megfelelő hátteret teremtett ehhez. Elindult a fejlődés infrastruktúrában, klubkultúrában, szakmában, ennek a 2013-as bajnokság megnyerése volt a csúcsa. Nekem az az év másért is emlékezetes, sajnos el kellett jönnöm az ETO-tól, de tulajdonképpen ennek köszönhetem a vállalkozásom.”
Ezt követően két évet töltött Gyirmóton a létesítmény vezetőjeként.
 
„Én csináltam az Alcufer Stadion első NB I-es pályáját - teszi hozzá mosolyogva. - Az állami akadémiai rendszer 2019-es bevezetésének köszönhetően több forrás lett pályafenntartásra és infrastruktúra-fejlesztésre, ekkor tértem vissza. Amíg a 2010-es évek elején a győri stadion a legjobb volt az országban - az NB I-es csapatok kapitányai 2011-ben meg is választották a pályát a legjobbnak, erre nagyon büszke vagyok-, azóta több remek aréna, akadémia épült az országban, ezek megelőztek bennünket. Az ETO Stadionban 2007 óta ugyanaz a gyepszőnyeg, míg a nagy európai kluboknál évente felújítják a pályákat az alapoktól kezdve. Véleményem szerint szükséges lenne a pályák számának gyarapítása is, mert három és fél játéktér kevés huszonkét csapatnak. Jártam Dunaszerdahelyen látogatóban, az ott látottak alapján bízom az új tulajdonosban, hogy felemeli az ETO-t az őt megillető, méltó helyére, és a stadion is felzárkózik a hazai élmezőnyhöz.”
 
Azt mondja, a Puskás Aréna, a Ferencváros és az MTK pályája világszínvonalat képvisel, mint ahogy a magyar szakemberek is, amiért nagy megbecsültségnek örvendenek. Érdekesség, hogy az UEFA előírása szerint a gyepet csak keresztben csíkosra lehet nyírni, ezzel segítve a játékvezetők és a VAR munkáját.
 
„Édesapám tanítása minden nap eszembe jut: Az ETO-t tisztelni kell és alázattal szolgálni. Ehhez tartom magamat.”

További híreink

Kiss Máté két évet hosszabbított

Kiss Máté két évet hosszabbított

Kiss Máté újabb két évvel hosszabbította meg nyáron lejáró szerződését, ami azt jelenti, hogy a rutinos középpályás 2024. június 30-ig az ETO játékosa marad.

Bagi István öt év után máshol folytatja

Bagi István öt év után máshol folytatja

Lejárt a szerződése, így öt év után távozik az ETO FC-től Bagi István. A rutinos játékos több alkalommal is csapatkapitányként vezethette ki társait, sokat tett az ETO-ért, amit ezúttal is köszönünk, és további sikeres pályafutást kívánunk!

Lipták jövőre már edzőként dolgozik az ETO sikereiért

Lipták jövőre már edzőként dolgozik az ETO sikereiért

A múlt hétvégi, Dorog elleni mérkőzésen búcsúzott csapatunk Lipták Zoltántól, aki két ciklusban is viselte az ETO mezét, előbb a 2013-as bajnokcsapat tagjaként játszott meghatározó szerepet, majd 2020 nyarán visszatért, hogy profi karrierje utolsó éveiben még segítse szeretett csapatát.

Kiemelt támogatóink

Támogatóink

Médiapartnereink

Partnereink