Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia  |  Elérhetőségek

Egyedülálló tanulmányi kirándulás az ETO FC Győrnél

Nagyszerű lehetőséget kaptak a Budapesti Corvinus Egyetem sportközgazdász hallgatói, másfél napot tölthettek el az ETO FC Győrnél egy különleges tanulmányi kirándulás keretében, ahol interaktív előadások során megismerkedhettek Győr legjelentősebb sportklubjainak vezetőivel és létesítményeivel.

Egyedülálló tanulmányi kirándulás az ETO FC Győrnél

Győr országunk egyik kiemelkedő sportvárosa. Olyan kluboknak ad otthont, mint az ötszörös Bajnokok Ligája győztes Győri Audi ETO KC, a négyszeres Magyar Bajnok és Kupagyőztes ETO FC Győr, a korábbi Magyar Bajnok, Európa-kupa szereplő UNI-Győr Women’s Basketball Club, vagy az Erste Ligában szereplő Győri ETO HC. Az önmagában is impozáns lista mellett fontos megemlíteni, hogy a város az utóbbi években több, nemzetközi szinten is jelentős sporteseménynek adott otthont.

A Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári campusának első- és másodéves mesterszakos sportközgazdász hallgatói egyedülálló tanulmányi kiránduláson vehettek részt az ETO FC Győrnél, ahol mindezekkel a csapatokkal, helyszínekkel és rendezvényekkel megismerkedhettek. A különleges, konferencia-hangulatú esemény központja a házigazda ETO FC Győr VIP terme volt, de a program minden további helyszíne is csak egy karnyújtásnyira volt.

A hallgatók hétfő délután érkeztek, körbejárták a klubépületet és a Stadiont, bepillanthattak az élettani csoport, a rehabilitációs csoport és a videóelemzők munkájába, megtekintették a felújított, belső műfüves pályákat és a minden igényt kielégítő, modern konditermet. Ezután a házigazda, Soós Imre, a ETO Futball Kft. ügyvezetője tartott előadást a 117 éves klubműködéséről, múltjáról és jelenjéről, illetve az operatív működtetéssel és az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

Rövid kávészünetet követően Dr. Csörgits Lajos. Győr Megyei Jogú Város korábbi aljegyzője mutatta be a 2017-es EYOF szervezését, elmesélte a tapasztalatokat, illetve a nehézségeket, amikkel egy világverseny szervezésekor szembe kell nézni.

Másnap Soós Imre várta a leendő sportközgazdászokat, az egy órás előadáson az ETO-nál folytatott sportélettani kutatásokról mesélt. A délelőtt második programja csarnoktúra volt, az Audi Aréna bejáratához néhány perces sétával érkezett meg a csoport. Hannich József létesítményvezető tartott körbevezetést, a multifunkciós csarnokban a hallgatók a Bajnokok Ligája serlegektől, Görbicz Anita visszavonultatott mezén át a stúdiót és a VIP páholyt is megnézhették.

A túra után újabb vendégelőadó várt a lelkes csoportra. Fűzy András, az UNI-Győr Women’s Basketball Club elnöke a világ női kosárlabdázásától kiindulva mutatta be a győri klub történelmét, sikereit, nehézségeit és jövőbeli céljait. Előadásában kitért a sportklub működtetésének gazdasági követelményeire és a nemzetközi szereplésekre is.

Ebédszünet után a kézilabdasport került porondra, Dr. Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke mesélt korábbi tapasztalatairól sportvezetőként, emellett érintette az edzésmennyiség és az állóképesség témakörét, valamint a világ legjobb női kézilabdacsapatának igazoláspolitikáját is.

A szakmai program utolsó állomása a Nemak Jégcsarnok volt, ahol Boros Péter, a Győri ETO HC kommunikációs igazgatója látta vendégül a csoportot. A csarnok VIP termében tartott előadást a klub történelmi és gazdasági vonatkozásairól, majd körbevezette a hallgatókat az egy éve átadott, családbarát jégcsarnokban.

Az előadóktól természetesen bármikor lehetett kérdezni, ők pedig, a hallgatók nagy örömére és meglepetésére, valóban őszintén válaszoltak bármilyen felmerülő kérdésre.

Vörös Dávid, a hallgatók kísérője és koordinátora elmondta, hálásak a lehetőségért, hiszen ritka az, hogy ilyen összeszedett, több sportágat körül ölelő, helyszíni bejárást is tartalmazó szakmai lehetőségben legyen része diákoknak.

Szeretném megköszönni Soós Imrének és Nagy-Kelemen Dorottyának és az összes vendégelőadónak a lehetőséget és az elmúlt két napot, valamint annak szakmai programját. A jelenlegi COVID helyzetben különösen meg szeretném köszönni, hogy ennyire precízen, gyorsan és rugalmasan kezelték az egész csapatot és a csapat kívánságait – mondta Vörös Dávid. – Az a tudás, amelyet számunkra átadtak, és az a fajta barátságos és támogató környezet amelyet nem csak a házigazdák, hanem minden előadó, túravezető és stábtag mutatott, hihetetlen mértékű pozitív és egyben tanító iránymutatást adott a hallgatók számára, hogy bármilyen rendszerbe, helyzetbe is kerülnek a jövőben sporthoz kapcsolható munkájuk során, mindig járjanak nyitott szemmel, legyenek kritikusak magukkal szemben, és törekedjenek a folyamatos fejlődésre, mely legyen legalább annyira dinamikus, mint amennyire a sport és a hozzá kapcsolódó lehetőségek fejlődése. Végezetül pedig a saját szempontomból szeretném megosztani a szakmai észrevételem: ha az egyetemi oktatás rendszerében minden duális partner ennyire közvetlenül és nyíltan, mellébeszélés nélkül mutatná be a diákok számára, mit is jelent a tankönyvi példák megoldása a valódi élet során, biztosabb lenne a jövőbeni szakmai fejlődésük és tisztán látásuk. Köszönjük!

Ezúton is köszönjük minden vendégelőadónak, illetve közreműködőnek, hogy rendelkezésre álltak és időt szakítottak a hallgatókra, akik ezáltal rövid idő alatt, sok sportágat felölelő szakmai ismeretekre tehettek szert, ezzel inspirálva őket a jövőbeli szakmai munkavégzésre. Minden résztvevő sportvezetőnek köszönjük ezt a példamutató összefogást Győr nagy sportcsapatai között, mellyel együtt segíthettük a jövő sportszakembereinek fejlődését!

Végül szeretnénk megosztani néhány hallgatói visszajelzést:

„A tanulmányi kirándulásban nekem leginkább a sportvezetők őszintesége tetszett, illetve az, hogy ennyire sok sportág kapcsán hallgathattunk előadást és nézhettünk meglétesítményeket ilyen kevés idő alatt is.”

„Számomra az tetszett, hogy minden előadó olyan dolgokat mondott, amiket tankönyvekből nem feltétlenül tudunk megtanulni, a teljesen való élet-beli példákat és eseményeket meséltek nekünk, még akkor is ha azok éppen nem a legpozitívabbak!”

„A jégkorong stadion körbejárása, valamint a klubról szóló előadás tetszett a legjobban, hiszen így egy olyan sportág működésébe tudtunk betekinteni, amiről viszonylag keveset hallani más platformokon!

„Nekem nagyon tetszett az egész kirándulás és a programok is, jó volt átlátni az egész ETO-t, mert mindegyik sportba nagyon mélyen beleláthattunk, mind szakmai mind pedig gazdasági vonalon, az előadások is nagyon színvonalasak voltak, különösen Soós Imre lepett meg, akinek közvetlenségének és őszinteségének köszönhetően nagyon sok „belsős” információt kaphattunk.”

„Legjobban az ETO akadémia edzői rendszerének az átfogó bemutatása tetszett, fókuszálva az erősségekre és a gyengeségekre is, illetve a videó elemzői szoba!”

„Nagyon érdemes volt eljönni, később, ha az adott sportágból kell valamilyen tudás, kapcsolat, lesz hova fordulni.”

További híreink

Időpontváltozás: ETO Akadémia - Tatabányai SC

Időpontváltozás: ETO Akadémia - Tatabányai SC

Az előzetesen december 5-re (vasárnap) kiírt ETO Akadémia - Tatabányai SC bajnoki mérkőzés a két klub megegyezése értelmében egy nappal korábban, december 4-én, 11 órától kerül megrendezésre.

Száz éves lenne a legenda-Kisalföld lapszemle

Száz éves lenne a legenda-Kisalföld lapszemle

Napra pontosan száz évvel ezelőtt, 1921. november 29-én született Gőcze Sándor, az ETO egykori labdarúgója, aki a klub történetében másodikként mutatkozhatott be a magyar válogatottban.

Újabb hazai kudarc

Újabb hazai kudarc

A Merkantil Bank Liga 18. fordulójába a Szeged gárdáját fogadta a WKW ETO FC Győr NB II-es labdarúgócsapata. Az első félidő gól nélküli döntetlennel ért véget, ám a második játékrészben a Szeged két góllal eldöntötte a három pont sorsát.

Kiemelt támogatóink

Támogatóink

Médiapartnereink

Partnereink