Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia  |  Elérhetőségek

Hajszán 60 – Születésnapos a legendás balszélső

Pontosan hatvan éve, 1961. október 9-én született Hajszán Gyula, a Rába ETO legendája! Korábbi kiváló játékosunk 476 alkalommal lépett pályára zöld-fehér mezben, melyeken 133 gólt szerzett.

Hajszán 60 – Születésnapos a legendás balszélső

Első bajnoki mérkőzését a Videoton ellen játszotta, míg először a Pécs hálójába talált be az NB I-ben. Kétszer nyert magyar bajnokságot, szintén két alkalommal szerzett ezüst-, míg egy alaklommal bronzérmet, és egyszeres MNK-ezüstérmes. A magyar labdarúgó válogatottban összesen 37 mérkőzésen lépett pályára, melyeken négy gólt szerzett, szerepelt többek között az 1986-os mexikói világbajnokságon is.

Kisalföld lapszemle (Papp Győző írása)

Hajszán Gyula, az ETO válogatottsági rekordere, kétszeres magyar bajnok labdarúgója ma tölti be a hatvanadik életévét. Hetente kétszer napjainkban is kispályázik és alkalomadtán örömmel nosztalgiázik a szurkolókkal.

– Így repül az idő? – kérdez vissza nevetve a győri Barátság park irodájában Hajszán Gyula, a nyolcvanas évek Rába ETO-jának egyik kiválósága, aki most ünnepli a hatvanadik születésnapját. – Egy tízest szívesen letagadnék, de hát tudjuk, hogy nem érdemes. Alig-alig szoktam elgondolkodni a labdarúgó-pályafutásomon, de olykor akaratlanul is meg kell tennem. Még ennyi idő távlatából is sokan megismernek és nemcsak Győrben, hanem bárhol az országban. A közelmúltban Szekszárdon jártam egy rendezvényen, többen is odajöttek, megveregették a vállamat, bár voltak, akik nehezebben azonosítottak a régi önmagammal, hiszen már nem viselek bajuszt. Győrben, ahol élek, sokan emlékeznek a játékomra, gyakran oda is jönnek nosztalgiázni, olyan régi történeteket elevenítenek fel, amelyekre már én sem nagyon emlékszem.

Hajszán Gyula a maga korának egyik legjobb magyar futballistája volt. Az utánpótlás-válogatott után 37-szer szerepelt a legjobbak között, ezzel győri rekordernek számít. Az ETO-val többek között kétszer szerzett bajnoki címet, kétszeres ezüst és egyszeres bronzérmes. Ördöngös cseleivel, gyorsaságával sokszor állította megoldhatatlan feladat elé az ellenfelek védelmét. Igazi közönség kedvencnek számított.

– Ha mostanában elmegyünk vásárolni vagy vendéglőbe, néhányszor kapunk még kitüntetett figyelmet, ami elsősorban a régi élményeiknek szól – folytatja az egykori balszélső. – Jó érzés, hogy a játékommal ennyi örömet tudtam szerezni az embereknek. Gazdag pályafutásomat illetően azért egy hiányérzetem van,  fénykoromban nem próbálhattam ki magam külföldön, mert a korábbi politikai rendszer nem engedte. Amikor harmincéves korom körül kikerültem Duisburgba, az már nem volt az igazi. Ráadásul a rakkolós német foci nem az én világom volt, szívesebben futballoztam volna olyan országban, ahol inkább játsszák a futballt. Anyagilag persze kedvező volt a szerződésem a hazai viszonyokhoz képest, mert ugyan jobban kerestünk a magyar átlagnál, de arányaiban csak a töredékét kaptuk annak a pénznek, amit ma a magyar élvonalban fel lehet venni.

Győrben gyakran játszott az ETO ebben az időben 15-20 ezres, néha még ennél is több szurkoló előtt, napjainkban azonban a válogatott adja ezt az élményt.

– A magyar válogatott minden mérkőzésén ötven-hatvan ezren megtöltik az új Puskás Arénát, ami csodálatos és örülök, hogy elkészült – említi végül Hajszán Gyula. – Nem olyan régen még külföldre kellett utazni a drukkereknek, ha ilyen telt házas futball élményre vártak, szerencsére ez már itthon is megadatik a számukra. Remélem, hogy Győrben is rövid időn belül javul az ETO helyzete, mert szeretnék újra volt klubom NB I-es meccseire járni.

További híreink

Fontos pontok Szolnokról

Fontos pontok Szolnokról

A Merkantil Bank Liga 12. fordulójában Szolnokra látogatott a WKW ETO FC Győr NB II-es labdarúgócsapata, ahol az első félidőben Kulcsár szabadrúgásból vezetést szerzett, majd a második félidőben Bacsa büntetőből volt eredményes. A játék képe alapján megérdemelten gyűjtöttük be a három pontot.

Ötös, azaz kitűnő

Ötös, azaz kitűnő

Az NB III. Nyugati csoportjának 12. fordulójában a Zalaegerszeg második csapatát fogadta az ETO Akadémia. Az első félidő fordulatos játékot hozott, a második játékrészben pedig sikerült eldönteni a mérkőzést, és megérdemelten itthon tartani a három pontot.

Fiatalok csatája az NB III-ban

Fiatalok csatája az NB III-ban

Az NB III Nyugati csoportjának 12. fordulójában újra hazai környezetben lép pályára az ETO Akadémia. Fiataljaink vasárnap 11 órától a Zalaegerszeg második csapatát fogadják vasárnap 11 órától, az ETO Park „camping” pályáján.

Kiemelt támogatóink

Támogatóink

Médiapartnereink

Partnereink