Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia  |  Elérhetőségek

Sorsoltak a női világbajnokságra

Az UEFA elkészítette a 2023-as, Ausztráliában és Új-Zélandon rendezendő 9. női labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek sorsolását. A Margret Kratz által irányított magyar válogatott ellenfele Spanyolország, Skócia, Ukrajna és a Feröer-szigetek csapata lesz.

Sorsoltak a női világbajnokságra
Minden korábbinál több ország, 51 válogatott jelentkezett a következő női vb selejtezőjére. A fejlődést mutatja, hogy a jövő nyárra tolódott női Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatában még „csak” 48 ország csapatai viaskodtak.
 
A 9. női labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében az UEFA kilenc selejtező-csoportot alakított ki. Ezekből a csoportelső egyeneságon világbajnoki résztvevők lesznek, míg a csoportok második helyezettjei rájátszásban harcolnak majd a földrészünknek járó 2+1 helyért.
Magyarország a sorsolás előtt a 4. kalapba kapott besorolást, ami azt is jelentette, hogy három, a miénknél magasabb koefficienssel rendelkező, és egy alacsonyabban jegyzett csapat lesz az ellenfelünk.
 
Nadine Kessler, az UEFA női szakágának vezetője, valamint David Gough, a Versenybizottság vezetője celebrálásában tartott sorsoláson először az 1. kalapba sorolt legerősebb csapatok nevei kerültek a táblára, majd így haladtak lefelé.
 
Első kalap. SPANYOLORSZÁG: Az európai női futball egyik legdinamikusabban fejlődő országa. A válogatott részt vett a legutóbbi két, a 2015-ös és a 2019-es világbajnokságon, a 2013-as, a 2017-es Európa-bajnokságon, és kvalifikálta magát a jövő évi, angliai Eb-re is. Spanyolország az évtized elején elsősorban arra hívta fel a figyelmet magára, hogy kiemelkedően eredményesen szerepelt a korosztályos Európa-bajnokságokon. Spanyolországban a nagyklubok sokan invesztálnak női csapataikba, az FC Barcelona idén másodszor juthat be a Női Bajnokok Ligája döntőjébe, de erős csapattal rendelkezik az Atlético Madrid és egyre többet invesztál a Real Madrid is.
 
Második kalap. SKÓCIA: A skót válogatott világbajnoki döntőben egyetlen alkalommal szerepelt eddig, a legutóbbi, a franciaországi tornán. A skót lányok játszhattak a 2017-es, hollandiai Eb-n, de a jövő évi angliai tornára nem jutottak ki, Finnország és Portugália mögött a harmadik helyen végeztek a csoportjukban. Alkalmasint a skótokra, - mint ahogy a walesi és az északír csapatra – is igaz, hogy az angol profiliga ereje húzza magával a többi brit válogatottat is.
 
Harmadik kalap. UKRAJNA: Észak-keleti szomszédunk sem játszott még világbajnokságon, és Eb-n is csak egyszer, 2009-ben szerepelt. Akkori válogatottjukból alig maradt mára hírmondó, felnőtt viszont egy új, tehetséges generáció, amely áprilisban, az Észak-Írország elleni pótselejtezőn bukta el az angliai Eb-részvételt. Tétmérkőzéseinken az ukránok felé billen a mérleg nyelve, de a Markó Edina által vezetett csapat tudott már nyerni Kijevben.
 
Ötödik kalap. FERÖER-SZIGETEK: A csoport kiscsapata nem játszott még soha nagy tornán. A feröeriek a legutóbbi Eb-selejtezőben a norvágokkal, az északírekkel, a wales-iekkel és a fehéroroszokkal voltak azonos csoportban – nem szereztek pontot. Játékosaik többsége a hazai bajnokságban futballozik, de van dániai légiósuk is.
 
A csoportmérkőzéseket 2021. szeptember 13-a és 2022. szeptember 6-a között kell lejátszani.
 
Forrás: noifutball.mlsz.hu

További híreink

Oláh, ollé!

Oláh, ollé!

A Simple Női Liga 19. fordulójában Diósgyőrben lépett pályára az ETO FC Győr NB I-es labdarúgócsapata, ahol Oláh Adrienn bombagóljával megnyerte a mérkőzést a dobogó harmadik fogán álló DVTK ellen.

Fantasztikus ETO-bravúr Diósgyőrben

Fantasztikus ETO-bravúr Diósgyőrben

A Simple Női Liga 19. fordulójában Diósgyőrben lépett pályára az ETO FC Győr NB I-es labdarúgócsapata, ahol lányaink bravúros győzelmet arattak a légiósokat és válogatott játékosokat felvonultató DVTK ellen.

Kiemelt támogatóink

Támogatóink

Médiapartnereink

Partnereink