Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia  |  ETO U16 Football Cup  |  Elérhetőségek

"Már-már magyarok"

Sokat olvashatunk arról a tényről, hogy a felnőtt csapatunkban hétről-hétre, a legnagyobb összhangban 14 nemzet fiai húzzák magukra ETO-s mezüket. A Magyarországon pályára lépő légiósok kérdése azonban nemcsak manapság foglalkoztatja a sajtót, és a futball szurkolókat. Már a húsz évvel ezelőtti Képes Sport is oldalakon keresztül írt a hazánkban játszó külföldiekről, így az ETO első két „vendégmunkásáról” is. A nyolcvanas évek végétől szerepelhettek légiósok a magyar bajnokságban, csapatunk mindkét „első” szerzeménye válogatott amerikai csatár volt, a magyar kötődésű, de a nyelvünket nem beszélő, Peter Joseph Vermes, és Győrből nősülő Christopher Sullivan személyében.

„Christopher Sullivan alapképességeit tekintve talán a legjobb volt  az összes eddigi nálunk játszott vagy játszó idegenlégiós közül, már elköszönt a Rába- parti várostól, hiszen lévén biztos kezdő ember az USA világbajnokságra készülő válogatottjának, hamarosan sokkal nagyobb megpróbáltatás vár rá annál, minthogy a vb idején, mondjuk az ETO-val játsszon hírverő meccseket Dunaszerdahelyen. Sullivan távozásáért kár, hiszen ő valóban színfoltja, sőt értéke volt ennek a bajnokságnak (egy televíziós mérkőzésen a Fradinak lőtt szupergólja sokáig emlékezetes marad, kis túlzással azt is lehet mondani: olyan gól volt az, amilyet nálunk csak nem magyar játékosok tudnak rúgni) Sullivan egyébként emberi tulajdonságainak köszönhetően jól és gyorsan illeszkedett be a győri közösségbe, társai szerették, s ő is szeretett mindenkit. Egy ilyen játékos azonban nemigen győzi kivárni a forint konvertibilitását. Sullivan pedig nagyon jól tudja, hogy ha a vb-n akár csak két-három emlékezetesebb cselt bemutat, az máris elegendő lehet egy nyugat-európai szerződésajánlathoz…”

 

„…amerikai ember létére pillanatok alatt tudott alkalmazkodni és feloldódni egy magyar város közösségében, s  Nádorvárostól Győrszigetig úgy  sétált fel és alá, mintha az életből eddig eltelt 25 év alatt mindig itt sétált volna. Mindenkivel kedves volt, közvetlen, s bár magyarul csak az elengedhetetlenül szükséges alapszavakat tudta, mindenkivel pillanatok alatt kontaktust tudott teremteni. Szerették a játékostársak is, és nemcsak azért, amiért nálunk egy Amerikából jött embert általában szeretni szoktak. Azért is, mert futballistaként sokra tartották. Becsülték benne, hogy hajlandó volt beállni a sorba, nem tartott igényt megkülönböztetett bánásmódra, elfogadta, sőt, hangoztatta, hogy ő egy a sok ETO-játékos közül.” – olvashatjuk a Képes Sport 1990-es tavaszi lapszámaiban, Sullivanről, aki 1989-ben érkezett Győrbe, és ugyan csak egy szezont töltött az ETO-ban, de így is ő lett klubunk történetének első légiósa, aki gólt is szerzett.

További híreink

Helytálltak a fiatalok,de kikapott a csapat

Helytálltak a fiatalok,de kikapott a csapat

Ötvenöt év után véget ért egy nagyszerű sorozat, jövőre nem az első osztályt kezdi csapatunk annak ellenére, hogy a nyolcadik helyen zárt az együttes. A csapat ma kilenc újoncot is avatott, valószínű minden idők legfiatalabb győri ETO-ja lépett pályára az NB I-ben, és először játszott egy ikepár a több, mint ötszáz bemutatkozó közül: Nagy Ádám és Nagy Bálint. Ami a találkozót illeti, a Debrecen ugyan végig fölényben játszott, de a mieinknek is voltak ügyes megoldásai, Medgyes, Nagy Á. és Szabó Tibor pedig közel volt a gólszerzéshez, de nem jártak sikerrel. A házigazda némi szerencsével jutott vezetéshez, és aztán az első félidőben eldöntötte a meccset, az ETO akadémistái viszont helytálltak, és bízunk abban, hogy eljön az idő, amikor újra az NB I-ben szerepelhetnek majd. Néhányan biztos nem nálunk, de talán többen a 2017/18-as szezonban az ETO színekben. Ehhez kívánunk sok sikert mindenkinek. (Fotó: Nemzeti Sport)

Fiatal csapattal megyünk Debrecenbe

Fiatal csapattal megyünk Debrecenbe

Az utolsó mérkőzéstől függetlenül eldőlt: a Videoton, a Ferencváros, az MTK és a Debrecen indulhat a nemzetközi kupában, így a már tét nélküli mérkőzésen a Győri ETO FC csapatában bemutatkozhatnak azok is az első osztályban, akik eddig csak az NB III-ban szerepeltek. Mindez azt jelenti, hogy az első kerethez tartozó labdarúgók közül csak az akadémisták utaznak el a vasárnapi mérkőzésre. 

Video: Priskin és Pátkai góljai a Pécs ellen

Kiemelt támogatóink

Támogatóink