Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia  |  Elérhetőségek

Mellette az utódja: centerek ETO-mezben - Kisalföld focimagazin lapszemle

Egy poszt, két név: Priskin Tamás és Farkas Balázs Kesző. A rutinos támadóé a jelen, a fiatalé lehet a jövő. A jó tanítómester addig is igyekszik segíteni a tehetséges játékost, hogy ő is szép karriert futhasson be a futballpályán.

Mellette az utódja: centerek ETO-mezben - Kisalföld focimagazin lapszemle

Emlékezetes gólok itthon és külföldön

A jelenlegi ETO legemblematikusabb játékosa kétségkívül Priskin Tamás, aki 63 válogatott mérkőzésén 17 alkalommal talált a kapuba. Eddigi pályafutása alatt öt ország számos klubcsapatában szerepelt és sehol nem maradt adós a gólokkal. 

"Az egyik legfontosabb gólom kétségtelenül az, amikor 2015 őszén a magyar–norvég mérkőzésen a vendégek kapujába bombáztam a labdát. Ezzel szereztük meg a vezetést, majd kettő-egyre meg is nyertük a meccset és kijutottunk a 2016-os Európa-bajnokságra. Meghatározó volt az életemben ez a gól, azóta is többször téma otthon és a médiában is. Természetesen már sokszor megnéztem a meccs felvételét és napjainkban is beleborzongok abba, amit átéltünk. Tudom, hogy azzal a góllal nagyon sok magyar embernek szereztem örömet” - mondja Priskin Tamás.

Az NB I-ben 2000-ben mutatkozott be az ETO színeiben, az első élvonalbeli gólját pedig négy évvel később szerezte.

"A gólt tulajdonképpen kezeltem - teszi hozzá nevetve. - A Matáv ellen játszottunk Győrben és egy oldal szabadrúgás után a kapu előtt véletlenül a kezemhez ért a labda, úgy került a hálóba. A játékvezető nem vette észre a mozdulatot és megadta, ezzel egyenlítettünk. Utána még Stark Peti lőtt kettőt, így három-egyre nyertünk."

Az ETO-ból az angol Premier League-be vezetett az útja. A Watfordban 2006. augusztus 19-én mutatkozott be az Everton elleni idegenbeli meccsen. A közel 40 ezer néző előtt játszott mérkőzésen Priskin a 79. percben állt be és gólpasszt adott Damien Francisnek. Első angliai gólját a Hull City elleni Ligakupa-meccsen szerezte, első bajnoki gólját pedig december 30-án a Wigan ellen (fejes gól a jobb alsó sarokba), a találat azonban érvénytelen lett, miután a mérkőzés félbeszakadt.

"A Wigan elleni gólomat törölték, újat kellett lőnöm helyette, de szerencsére sikerüt - folytatja a csatár. - Emlékezetes meccsekben és gólokban nincs hiány. Egyszer a Watforddal a Chelsea-t fogadtuk az FA-kupa nyolcaddöntőjében. A 67. percben csereként küldtek pályára és kevesebb mint két perccel később kiléptem a védők mögött, majd a labdával átemeltem Petr Cech-t, a Chelsea kapusát. Ezzel a góllal vezettünk, de utána Anelka hármat vágott nekünk és sajnos kikaptunk. Élmény volt az is, amikor az Ipswich színeiben az én találatommal győztük le az Arsenalt."

Napjainkban az ETO NB II-es csapatában ontja a gólokat, esélye van a gólkirályi cím megszerzésére.

"Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem örülnék ennek a címnek, de ennél fontosabb a csapat sikere. A kettőt együtt kellene megvalósítani: szerepeljen jól a csapat, én pedig lőjem a gólokat."

A játékoskeret tagja a fiatal Farkas Balázs Kesző, akit a rutinos támadó szívesen segít a tanácsaival.

"Tehetséges fiatalember, minden adottsága megvan ahhoz, hogy szép karriert fusson be - mondja róla Priskin Tamás. -  Nagyon fontos, hogy kitűnő a hozzáállása, ez lehet a sikerességének az alapja. Mindenben igyekszem neki segíteni, hogy meghatározó alakja legyen az ETO-nak és később - ha merünk nagyot álmodni -, akkor nagyobb csapatoknak is. Farek az utánpótlásban lövi a gólokat, fontos lenne, hogy az NB II-ben is minél előbb a kapuba találjon, mert ezáltal felszakadna benne egy gát, és ez gyorsítaná a fejlődését. Javulni mindig lehet és örök törvény: egy csatárt elsősorban a góljai száma minősít."

Sokat tanul a rutinos klasszistól

Az ETO egyik fiatal csatár reménysége, Farkas Balázs Kesző ugyanazon a poszton szerepel, mint Priskin Tamás, így nem könnyű mellette a csapatba kerülés. A 18 éves játékos úgy véli, sokat tanulhat a válogatott futballistától és ez később a hasznára lehet.

„Már nagyon kis koromban is a labda volt a kedvenc játékszerem és szinte magától adódott, hogy labdarúgó leszek. Édesapám játszott amatőr szinten, ez is inspirált a döntésemben – mondja Farkas Balázs Kesző. – Nyolc évesen jöttem az ETO-ba a Sasfészek FC-ből. ahol Szabó Tibor foglalkozott velem. Lenzsér Zsolt hívott át és ő is lett itt az első edzőm. Utána Havas Máté következett, utána több edzőm volt, legutóbb Csató Sándor, aki most az NB II-es csapat vezetőedzője.”

A fiatalembert először csak a játék szeretete vonzotta, majd ahogy nőtt, egyre inkább tudatosult benne, hogy profi labdarúgó akar lenni.

„Elég fiatalon bemutatkozhattam a felnőttcsapatban – folytatja Farkas Balázs Kesző. – Tétmérkőzésen a Magyar Kupában játszottam először 2019 őszén a Gázgyár ellen, az NB II-ben pedig tavaly szeptemberben debütáltam Csákváron. Közben az U19-es csapattal nagyszerű sikert értünk el, az elmúlt tavasszal bajnoki címet szereztünk.”

Az ETO mellett a Barcelonáért is dobog a szíve.

„A személyisége és a játéktudása miatt is Thierry Henry lett a példaképem. Amikor 2007-ben a Barcelonába igazolt, én akkor váltam Barca-drukkeré. A mostani generációból természetesen Lionel Messi a nagy kedvencem, de szeretem Luis Suárez játékát is.”

Győrben a vetélytársa és egyben tanító mestere is Priskin Tamás.

„Mi fiatalok nagyon felnézünk Tomira – teszi hozzá Farkas Balázs Kesző. – Nagy névnek számít, de nemcsak itthon, sok országban ismerik a nevét, ahol külföldön futballozott. Játszott például az angol Premier Leaugue-ben, ami szerintem óriási dolog. Rengeteg mindenben segít nekünk és személy szerint nekem is, hogy jobb játékossá váljunk. Elsősorban a kapu előtti szituációkban kell fejlődnöm, megtanulni a mozgásokat, hogy még eredményesebb legyek. Tomi határozott a befejezéseknél, kevés helyzetben hibázik, ezért is lövi sorban a gólokat. Segítőkész és türelmes velünk szemben, jól érezzük magunkat a társaságában. Ha ilyen játékos alatt pallérozódik az ember, ennél nagyobb motiváció nem is szükséges.”

Ami áldás, ugyanaz idézőjelesen átok is Farkas számára, hiszen a volt válogatott támadó mellett kevesebb játéklehetőséghez jut, de az idő neki dolgozik. Addig is az ETO Akadémia csapatában bizonyíthat a megyei első osztályban.

„A kedvenc gólom az, amit Pápán lőttem tavaly a Magyar Kupában. Több százan voltak a lelátón és a televízió révén országszerte is sokan látták. Hasonló élményt szeretnék még sokszor átélni ETO-mezben.”

 

 

További híreink

Vincze-gólok sorozatban

Vincze-gólok sorozatban

A megyei első osztályban szereplő, és ott éllovas ETO Akadémia hétvégén Győrszentivánon szerepelt, ahol egy lelkesen küzdő ellenfelet sikerült legyőznie 3-0-ra.

Megérdemelt vendégsiker

Megérdemelt vendégsiker

A Merkantil Bank Liga 33. fordulójában hazai környezetben lépett pályára a WKW ETO FC Győr NB II-es labdarúgócsapata, ahol az egyik bajnoki esélyes, a DVSC ellen játszott, és egy gólgazdag mérkőzésen megérdemelt Loki győzelem született.

Három góllal három pont

Három góllal három pont

A megyei első osztályú bajnokság 24. fordulójában Győrszentivánon vendégszerepelt az éllovas ETO Akadémia, ahol mezőnyfölényben játszott egy küzdős ellenféllel szemben, és győzött 3-0-ra.

Kiemelt támogatóink

Támogatóink

Médiapartnereink

Partnereink