Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia  |  Elérhetőségek

Egy ETO-futballista afrikai kalandjai

Biczó Zalán folyamatos kutatómunkájának köszönhetően már korábban kiderült, hogy az „őskorban” volt több olyan ETO-s szakember, játékos, akik aztán az olasz vagy éppen a spanyol bajnokságban lettek neves edzők. Mostanra az is bizonyossá vált, hogy egy ETO-játékos Afrikában is letette névjegyét…

Egy ETO-futballista afrikai kalandjai

Takács Zoltán Győrben született 1907. július 17-én.  (Szülők: Takács Mihály, Baranyai Róza. Születéskori lakhelye a Plébánia köz 4. sz. alatt volt.) Géplakatosként dolgozott Győrben, és 1941. november 9-én kötött házasságot Szolinger Irénnel. Házasságkötésekor a Pozsonyi u. 14. sz. alatt élt. Takács Zoltán azon kevés magyar futballisták közé tartozott, aki Afrikában volt labdarúgó-idegenlégiós. (Érdekesség, hogy az 1920-as és 1930-as években már több ETO-játékos próbált szerencsét külföldön: Belkó Árpád, Lang Pál, Farkas Béla Franciaországban, Szabó József Portugáliában játszott.)

Az ETO 1904-1945 közötti kutatásaiban megtalálható Takács Zoltán sorsa is, aki szinte egyedülálló módon Afrikában, az akkor tengeren túli megye státuszban lévő Francia-Algériában szerepelt. Annak a csapatnak volt oszlopos tagja, akik 1932-ben az ETO csapatával a Nyugat bajnokai lettek! 1933-ban már hívták a jól szereplő játékost a profi Újpesthez és az Egyesült Izzóban ígértek neki munkalehetőséget - írta a Dunántúli Sport Újság 1933. március 31-én. 1934. november 18-án pedig még a Nemzeti Sport is közölte, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség kiadja Franciaországnak a focista játékjogát. 1934 őszén Takács Zoltánt - akit Szuszi becenéven is sokan ismertek - Francia-Algériába szerződött. A kilencvenezer lakosú Bone városában, a JBAC csapatában rúgta a labdát a kerületi bajnokságban. 1935. január 1-jén a Győri Hírlap közölte (Egy győri futballista karrierje Afrikában címmel) az afrikai kontinensen szerencsét próbáló Győrben jól ismert labdarúgó levelét, amit a szerkesztőségnek írt: „Már a hatodik mérkőzésemen is szerencsésen túlestem és szándékosan mondom, hogy szerencsésen, mert itt a játék nagyon heves és gyors. Nívó tekintetében a nyugati kerület első osztályának alsóbb régiójában lévő csapatok tudásának felel meg az itteni játék. Össze kell szedjem magamat, ha túl akarok rajtuk lenni. Ez eddig sikerült is! A vezetőség jegyzőkönyvi köszönetet szavazott a játékomért, és amint mondják, én voltam az első, aki megkapta ezt az elismerést.”

A levélében megírta még, hogy kiutazása során két magyar diákkal utazott együtt Milánóig, onnan azután egyedül folytatta útját Marseille-ig. Viharos tengeri út után megérkezett az akkor még francia gyarmat Algériába. Szakadó esőben érkezett meg a „gyönyörű fekvésű Bone-ba. De általában a többi város, ahol eddig megfordultam, sem panaszkodhat a fekvésére. Constantine, a kerület fővárosa, hatalmas hegy tetején épült. Sétif magas fennsíkon épült, még nyáron is hűvös az időjárása, télen sízni járnak ide. Aztán olyan remek utak vannak itt a „sötét Afrikában”, hogy bizony a Budapest-Győr-Bécs út is elbújhat mellettük.” Színes sport-és földrajzi beszámolójában megírta, hogy „most tudtam meg, december 24-én a Viktoria Ziskov (az egyik legrégebbi cseh csapat, kieg. BZ) elleni meccsre beállítottak a kerületi válogatott csapatba.” „A nagy kitüntetés mellett is kellemetlen ez, mert az én egyesületem 25-én Tuniszban játszik és nekem is részt kell vennem ezen a meccsen. A szentestét így túrakocsiban töltöm, 600 kilométeres úton, ami itt egyébként rövid távolságnak számít.” Takács Zoltán, a Győri Hírlap szerkesztőségébe levelével együtt francia nyelvű lapokat is küldött, amelyek kritikáikban a legnagyobb elismeréssel számoltak be a volt ETO futballistáról.  A sportember Győrben halt meg 1976. szeptember 28-án. (Utolsó lakhelye: Győr, Urbantsok utca 10.) Temetése október 1-jén volt a nádorvárosi köztemetőben.

További híreink

Vincze-gólok sorozatban

Vincze-gólok sorozatban

A megyei első osztályban szereplő, és ott éllovas ETO Akadémia hétvégén Győrszentivánon szerepelt, ahol egy lelkesen küzdő ellenfelet sikerült legyőznie 3-0-ra.

Megérdemelt vendégsiker

Megérdemelt vendégsiker

A Merkantil Bank Liga 33. fordulójában hazai környezetben lépett pályára a WKW ETO FC Győr NB II-es labdarúgócsapata, ahol az egyik bajnoki esélyes, a DVSC ellen játszott, és egy gólgazdag mérkőzésen megérdemelt Loki győzelem született.

Három góllal három pont

Három góllal három pont

A megyei első osztályú bajnokság 24. fordulójában Győrszentivánon vendégszerepelt az éllovas ETO Akadémia, ahol mezőnyfölényben játszott egy küzdős ellenféllel szemben, és győzött 3-0-ra.

Kiemelt támogatóink

Támogatóink

Médiapartnereink

Partnereink