Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia  |  Elérhetőségek

Rácz Zsófia: Száztizenkétszeres válogatott az ETO-ban

Újabb erősítés érkezett az ETO FC Győr NB I-es női csapatához: Rácz Zsófia személyében komoly hazai és külföldi tapasztalattal rendelkező, válogatott középpályással erősödött a keret. Zsófi nem csak játékosként, sportszakemberként is tevékenykedik majd, az U16-os leány csapat edzőjeként igyekszik tudását és tapasztalatát átadni a kiemelt bajnokságban játszó fiatal lányoknak. Új játékos-edzőnkkel pályafutásáról és céljairól beszélgettünk.

Rácz Zsófia: Száztizenkétszeres válogatott az ETO-ban

Rácz Zsófia Győrben született, korábban azonban még sosem volt az ETO játékosa, karrierje mindig másfelé sodorta. Mint sok más focistát, őt is Cs. Kovács László, egykori általános iskolás testnevelő tanára fedezte fel gyerekkorában.

Győrben kezdtem a focit, tizenkét évesen igazolt le a Terán NFK Győr együttese – mondta Rácz Zsófia. - Akkoriban alakult meg a női csapat az ETO-nál is, de akkor én már leigazoltam egy másik csapatba. Aztán tizenhat évesen Szombathelyre kerültem, 2006-től 2012-ig ott játszottam, sok szép sikert értünk el az ott töltött éveim alatt. Magyar Bajnokságot nyertünk 2009-ben, illetve háromszor nyertük meg a Magyar Kupát 2008-ban, 2009-ben és 2011-ben. 2007-ben bemutatkozhattam a felnőtt válogatottban, ahol azóta száztizenkét alkalommal szerepeltem.

A sikeres szombathelyi évek után lehetőséget kapott nemzetközi porondon is bizonyítani. Összesen hat évet játszott Németországban és Hollandiában első vonalas és másodosztályú csapatokban egyaránt, kétszer is megtapasztalhatta a feljutást a másodosztályból az első osztályba. A külföldön töltött évek számtalan értékes tapasztalattal gazdagították a játékost.

2012-ben kezdődtek a légiós éveim, ekkor kerültem ki Németországba a Hertha női csapatába, amely akkor Bundesliga kettőben játszott, majd 2015-ben megnyertük a másodosztályt. 2016 telén igazoltam Duisburgba, itt szintén feljutottunk az első osztályba, így 2016/2017-ben már a Bundesliga egyben szerepeltem. Másfél évet voltam itt, majd ezután játszottam egy szezont a Hollandiában a PSV Eindhovenben. Ebben a hat évben nagyon sokat tanultam, más kultúrát, más futballt ismerhettem meg. Teljesen más a német bajnokság, fel kellett venni a ritmust, láttam magamon, hogy miben kell fejlődnöm. Nagyon jó tapasztalatszerzés volt, és emberileg is sokat fejlődtem. Amikor egy játékos kimegy külföldre egyedül, rá van kényszerítve, hogy mindent egymaga oldjon meg, valamint nyelvtanulás szempontjából is kihívások elé néz. Szerencsére jól vettem az akadályokat, és új barátokra is szert tettem, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot. Már akkor tudtam, hogy egyszer szeretnék edző lenni, ezért nem csak, mint labdarúgó, hanem szakmailag is néztem az edzéseket, hogy ők hogy csinálják, és hogy én mit fogok tudni kamatoztatni ebből, mit tudok majd használni a gyerekekkel, vagy akár esetleg a felnőttekkel. Megtapasztaltam, hogy milyen a német mentalitás, milyen a holland foci, mennyire mások az anyagi és tárgyi feltételek, milyen profik a körülmények, amit korábban, mikor itthon voltam először, még nem tapasztaltam.

Miután 2018-ban hazatért, játékos pályafutása mellett már tudatosan építette edzői karrierjét is. Egyből jelentkezett C-licenszre, amit kiváló eredménnyel teljesített, utána rögtön mehetett a B-licenszre, amit tavaly sikeresen megszerzett. Tervei között szerepel, hogy idén vagy jövőre elkezdje az A-licenszhez szükséges képzéseket is.

2018-ban visszamentem Szombathelyre, és úgy gondoltam, hogy talán ott is fejezem be a játékos éveimet. Edzősködtem Király Gábornál, illetve a Viktória csapatánál is voltam egy fél évet az U19-es lányoknál. Tavaly nyáron aztán eligazoltam az Astrába, ahol az edzések és mérkőzések mellett dolgoztam az U16-os lány csapattal is.

Zsófit télen kereste meg az ETO egy vonzó ajánlattal, nem csak játékosként számított rá a klub, hanem a kiemelt akadémiai korosztályok közül a leány U16-os csapat edzői pozícióját is neki szánták. Legnagyobb örömünkre igent mondott a felkérésre.

Nagyon örültem a megkeresésnek, hiszen egy kiemelt akadémián dolgozhatok a gyerekekkel, illetve tizenhat év után visszajövök a szülővárosomba, és abban a csapatban játszhatok, amelynek gyerekként szurkoltam, és természetesen még mindig szurkolok. Apukámmal nagyon sokat jártam ki meccsekre, valamint az első mezem is egy ETO mez volt Rába ETO-s címerrel. A mai napig előttem van az ETO-Diósgyőr meccs, amikor 5-4 re nyert az ETO, vagy a Bayern elleni gálameccs. Nagyon sok emlék köt így Győrhöz, és a családom közelsége is tényező volt a döntésem meghozatalában. Az ETO-nál lehetőségem van rá, hogy könnyen össze tudjam hangolni a játékos és edzői pályám, hisz ebben a létesítményben egy helyen van minden. A felnőtt csapattal tudok nyugodtan edzeni, a gyerekekkel pedig utána foglalkozni. A feltételek maximálisan adottak a minőségi munkára, labdarúgóként és edzőként egyaránt. Nagyon tetszik, hogy pörgés van, ezerrel folyik a munka, látszik, hogy vannak célok. A felnőtt csapat játékosait nagyrészt már ismertem, fiatal a társaság, de nagy potenciál rejlik ebben a csapatban. A jelenlegi helyezés nem tükrözi a valós képet, tudom, hogy ez a csapat többre képes, és ezt a szezon folytatásában meg is fogjuk mutatni.

Zsófi középpályás, kiváló szervezőkészséggel, alapvetően támadó szellemű játékos, de a védekezésből is aktívan kiveszi a részét. Erőssége még, hogy remekül olvassa a játékot, az edzők vezérszerepet szánnak neki a csapatban.

Játékosként mellettem szól a rutin, hiszen száztizenkét alkalommal voltam válogatott és a jövőben is szeretném még felhúzni a címeres mezt, valamint jelentős külföldi tapasztalattal bírok, amit reményeim szerint az ETO-nál is jól tudok kamatoztatni. Tengelyben játszó játékos vagyok, az irányításban nagy szerepet vállalok, legyen szó kommunikációról vagy hibajavításról. Felvállalom a kockázatot is, ha olyan szituáció van, hogy az utolsó percben rúghatunk büntetőt, akkor én odaállok. Támogatom a fiatalokat, hiszen nekik még tapasztalatot kell szerezni, bíztatom őket az esetleges hibák után, tudom, hogy kit hogyan kell kezelni, hiszen mindenkinek más a személyisége.

Hosszú távra tervez az ETO-nál, és játékos pályafutása mellett szeretne egyre nagyobb hangsúlyt fektetni az edzői szerepre is. Aktívan kivenné a részét abból a folyamatból, hogy a fiatal játékosokat felkészítse a felnőtt focira, és segítse őket beépülni a mindenkori első csapatba.

Szeretnék még aktívan játszani, a győri női labdarúgást felvirágoztatni, szeretnénk olyan eredményt elérni a bajnokságban, ami az ETO nevéhez méltó. Edzőként fontosnak tartom, hogy a gyerekek minél jobb eredményeket érjenek el, viszont itt nem minden esetben számszerű eredményekre gondolok, hanem hogy látványosan fejlődjenek, jobbak legyenek, több tudás legyen bennük, ismerjék a játékrendszereket. Természetesen ehhez ők is kellenek, ezt a partnerkapcsolatot ki kell építeni, fontos, hogy bizalommal forduljanak hozzám. Az ETO célja, mint kiemelt sportakadémia, hogy olyan játékosokat neveljünk, akik majd az NB I-ben is meg tudják állni a helyüket, sőt azt szeretnénk, hogy ezek a játékosok nemzetközi szinten is érvényesülni tudjanak majd a későbbiekben. Saját tapasztalatom, hogy a külföldi váltás mindenkinek nagy kihívás, amikor kimentem Németországba, hiába volt már harminc válogatott mérkőzés a hátam mögött, időbe telt alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, más a tempó, a ritmus, a fizikális tényezők. Erre is szeretnénk felkészíteni a gyerekeket, ezért a mentális fejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetünk.

Edzőként képzeli el a jövőjét, és fontosnak tartja, hogy folyamatosan fejlessze magát, hogy bármilyen csapat élére is kerül majd, meg tudjon felelni a jövő kihívásainak.

Szeretnék minél több szervezett képzésen részt venni, és az önképzést is fontosnak tartom. Ahogy fejlődik a foci, úgy kell szert tenni mindig a naprakész tudásra, szeretnék több területbe is belekóstolni, mivel még nem körvonalazódott ki, hogy a jövőben az utánpótlásban kicsikkel, vagy épp a serdülőkkel, akár felnőtt focival fogok foglalkozni. Célom, hogy tapasztalatot gyűjtsek minden a labdarúgás minden szekciójában. Voltam már U7-es csapatnál, annak is megvan a maga varázsa, illetve az U16-os serdülő, vagy éppen a felnőtt csapat kapuja előtt álló U19-ben is, azt szeretném, hogy minél több oldalról tapasztalhassam meg az edzői pályát, hogy ezáltal egyre jobb lehessek.

További híreink

Kis lépések egy nagycsapat felé - Kisalföld Focimagazin lapszemle
Lipóton csapott össze az U19-es válogatott és az ETO FC Győr

Lipóton csapott össze az U19-es válogatott és az ETO FC Győr

Mindkét fél számára hasznos edzőmérkőzést játszott Lipóton az U19-es női válogatott és a Simple Női Ligában szereplő NB I-es ETO FC Győr. A nemzeti csapatban az ETO-t öt játékos, Vida Boglárka, Gaál Rebeka, Nagy Fanni, Ploner Szandra és Sali Rebeka képviselte.

Egy újabb bajnok szerződött az ETO női csapatába

Egy újabb bajnok szerződött az ETO női csapatába

A téli átigazolási időszak utolsó napján, Süle Dóra, Kovács Laura, Rácz Zsófia, Nagy Fanni és Szőcs Réka után, egy újabb kiváló játékost szerződtetett a Simple Női Ligában szereplő NB I-es ETO FC Győr labdarúgócsapata. A 21 esztendős utánpótlás-válogatott támadó középpályás, Oláh Adrienn, a DVTK-ból teszi át székhelyét Győrbe.

Kiemelt támogatóink

Támogatóink

Médiapartnereink

Partnereink