Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia  |  Elérhetőségek

Dallal fogadták az újpestieket: Auer Róbert, az ETO első elnöke

A főként esztergályos munkásokból összeállt első vagongyári csapat elnöke Auer Róbert volt.

Dallal fogadták az újpestieket: Auer Róbert, az ETO első elnöke

Auer Róbert Budapesten született, 1875. szeptember 12-én. Szülei: Auer Bernát és Hirschler Fanni. Felesége: Salamon Paula. Három gyermeke született.  1893-ban érettségizett a VII. ker. Magyar Állami Főgimnáziumban. 1898-ban szerzett gépészmérnöki diplomát a Magyar Kir. József Műegyetemen. A győri vagongyár mérnöke 1902. augusztus 1-jétől 1907-ig. Lakhelye 1903-ban: Győr, Munkácsy u. 8., 1904-ben a Baross utca 8. sz., 1906-ban az Andrássy út 52. sz. alatt lakott (mai Bajcsy-Zsilinszky utca). Főként az esztergályosok vezetésével állt össze az első vagongyári labdarúgócsapat, amelynek vezetője Breuer Sándor. Az Egyetértés Torna Osztály első elnöke, Auer Róbert vagongyári mérnök lett. Mindketten nagy elszántsággal kezdték a szervezési munkát, elévülhetetlen érdemeik vannak az ETO történeti kezdeténél.  1904-ben a vagongyári munkások számára tartott tanfolyamon mértant tanított. 1905. szeptember 3-án olvashattuk a Dunántúli Hírlapban, hogy visszavágó mérkőzésre ment Budapestre az Egyetértés, a tudósító megjegyezte, hogy a csapat megalakulása óta szép eredményeket ért el és két jótevőt emelt ki: Hoffmann Adolfot, a dalkör elnökét, vagongyári főmérnököt, és Auer Róbertet.

 „Footballcsapatunk Budapesten. Az Egyetértés footballcsapata holnap ad revansot Budapesten az Athenaeum Sport-Egyletnek. Szinte csodálatraméltó azon haladás, amit az Egyetértés tornaosztálya rövid fennállása óta elért, amelyen eddig is meglátszik Hoffmann Adolf, a dal- és társaskör elnöke és Auer Róbert, a torna-osztály elnökének ügybuzgó vezetése, akik erkölcsi tevékenységükkel annyira támogatják ezen sportosztályt, hogy szép jövőt jósolhatunk elébök.” Auer 1905-ben az Egyetértés Dalkör március 15-i ünnepségén, egy évvel később a dalkör Rákóczi megemlékezésén is ünnepi beszédet mondott. 1906-ban a Győri Mérnökegylet alapszabályainak kidolgozója Martin János Tamás vagongyári és más győri mérnökökkel együtt. 1906-ban is megemlítik újságcikkben („Labdarúgó-mérkőzés Újpest ellen.” Dunántúli Hírlap, 1906. július 22.): „Az Egyetértés vezetősége élén Auer Róbert mérnök-elnökkel mindent megtesz, hogy ezen mérkőzést valódi sporteseménnyé tegye. Az újpesti egyesületet az Egyetértés dalköre fogja az állomáson egy dal keretében üdvözölni, a mérkőzés megkezdése előtt a dalárda a Himnuszt fogja énekelni. (…) Bejárat a kiskúti országút felől és a dunaparti töltésről is.”  1907-ben Budapestre költözött, ahol mérnöki irodát nyitott: Auer Róbert okleveles gépészmérnök és „műszaki munkák elvállalásával és műszaki czikkek kereskedésével foglalkozó iparüzlettulajdonos”, valamint a pozsonyi lakkgyár majd a Győri Lakkgyár Reichhold és Boecking budapesti vezérképviselője. Az ETO első tornaosztály elnöke Budapesten halt meg 1948. október 29-én. 1948. november 5-én temették el az óbudai izraelita temetőben.

További híreink

Priskin: szerda esti mesterhármas

Priskin: szerda esti mesterhármas

A WKW ETO FC Győr csapatkapitánya és egyben gólfelelőse, Priskin Tamás a Szeged hálóját is megrezgette, ráadásul nem is egyszer, hanem háromszor, így oroszlánrészt vállalt a fölényes győzelemből.

A második

A második "négyes" pár napon belül

A Merkantil Bank Liga 18. fordulójában a WKW ETO FC Győr NB II-es labdarúgócsapata Szegedre látogatott a hétközi fordulóban, ahol Priskin Tamás mesterhármasának köszönhetően tovább folytatta jó sorozatát.

Emlékezés a legendákra - a Magyar Labdarúgás Napja

Emlékezés a legendákra - a Magyar Labdarúgás Napja

1953. november 25-én, a londoni Wembley Stadionban játszotta „az évszázad mérkőzését” az angol futballválogatott és a legendás Aranycsapat, melyen a Puskás Ferenc vezette magyar nemzeti tizenegy győzött 6:3 arányban.

Kiemelt támogatóink

Támogatóink

Médiapartnereink

Partnereink