Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia  |  Elérhetőségek

ETO RETRO: Focisegély – Mentőöv a bajban

A szocialista világ állami eszközökkel támogatott élsportja megteremtette a fából vaskarikát, az amatőrizmus álarcába bújtatott profizmust, a sikerek által pedig a rossz emlékű társadalmi berendezkedés kifelé hirdetett fölényét. Mindez leginkább a labdarúgásban öltött testet, amelyben az ötvenes évek külföldi utak, pluszjuttatások révén elaltatott struktúrája addig halmozott sikert sikerre, amíg „odakint” a világháborút követően lerakták a tiszta profi sport gazdasági alapjait.

ETO RETRO: Focisegély – Mentőöv a bajban

Bújtatott, gyári státuszokon kívüli állásokból fizették a labdarúgókat, az átlag hazai kereseteknél mindig egy kicsit jobban, miközben a világ lassan elhaladt mellettünk, a rendszerváltás után pedig nem volt se állam, se szakszervezet, amely stabil hátteret nyújtott volna a futballnak és a benne élőknek. Így fordulhat elő, hogy a nyugdíjintézetnél jó néhány volt focista, sok-sok jó képességű játékos „dolgozói múltjában” találtak lyukakat, amelyek végül alacsony nyugdíjak formában öltöttek testet: egykor ezreket szórakoztató, ünnepelt és megbecsült, volt sportolók kerültek idősebb korukra megromlott egészségi állapotukkal együtt nagyon nehéz anyagi helyzetbe. 

Ezen a helyzeten kívánt segíteni a Magyar Labdarúgó Szövetség, amikor kilenc éve létrehozta a Focisegély Alapítványt és annak kuratóriumát. A testület a beérkezett igények, a pályafutás és sportmúlt, az igazolt betegségek alapján utal ki rendszeresen olyan összegeket, amelyek ugyan egy az egyben nem jelenthetnek végső megoldást minden gondra, ám jó ideig könnyítenek a zöld gyepen valaha varázslók jelenlegi terhein.  A rendelkezésre álló összeg pedig azokból a büntetésekből kerül ki, amelyek a fegyelmi határozatok révén kerülnek az alapítvány bankszámlájára. Első ízben 350 ezer forintot kaphat a rászoruló, második alkalommal már ennél kevesebbet.

Az első időszakban a Vasas sokszoros válogatott védője, Ihász Kálmán irányította a kuratóriumot, majd később Katzirz Béla, a korábbi remek pécsi kapus került a testület élére. Immár nyolc esztendeje, hogy nem feledkeznek meg a korábbi győri labdarúgókról sem. Kellett hozzá a városból, a klub környékéről egy, a körülményeket ismerő összekötő, és azóta összesen 17 volt ETO-futballista (plusz néhányan a MÁV DAC-ból is) kapott mentőövet pénzügyi utalás formájában, nem egy közülük két alkalommal is. Az eddigi győri támogatások összessége csaknem eléri a 9 millió forintot, s a folyamatnak tudomásunk szerint nincs vége, az alapítvány folytatja áldásos tevékenységét - abban pedig bízunk, hogy mind kevesebb lesz majd a győri rászoruló…

További híreink

Gól a félpályáról

Gól a félpályáról

A Megyei I. osztályú labdarúgó bajnokság 6. fordulójában Lébényben szerepelt az ETO Akadémia, ahol fiataljaink végig koncentrálva papírforma győzelmet arattak.

Könnyed siker a kupában, kiemelkedő teljesítménnyel

Könnyed siker a kupában, kiemelkedő teljesítménnyel

A MOL Magyar Kupa szombat esti mérkőzésén Pápán vendégszerepelt csapatunk, ahol a lényegi kérdéseket már a meccs elején eldöntötte. Különösen jól sikerült a mérkőzés Májer Milán számára, aki négy gólban is főszerepet vállalt.

Utánpótlás híradó

Utánpótlás híradó

Felemás hétvégét zártak csapataink a hétvégi korosztályos összecsapásokon. U19-es csapatunk hazai pályán a Vasas ellen szenvedett vereséget, az U15-ösök szintén hazai környezetben fogadták a MOL Fehérvár csapatát, akik itthon tartották a három pontot, az egy évvel fiatalabbak is a fehérvári csapatott látták vendégül, akiknek egy pontot sikerült begyűjteniük. A legifjabbak Pécsett, a Bozsik Tornán szerepeltek sikeresen.

Kiemelt támogatóink

Támogatóink

Médiapartnereink

Partnereink