Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia  |  ETO U16 Football Cup  |  Elérhetőségek

Szentes Lázár: „… ezek voltak azok az alapvető tényezők, ami miatt az akkori nagyon nagy, átütő sikert elértük”

A WKW ETO FC Győr-Gyirmót FC mérkőzés előtt pár nappal csapatunk vezetőedzőjét, Szentes Lázárt is megkérdeztük az ETO Bajnokok Jubileuma kapcsán, aki szintén ETO Legenda, a ’83-as bajnokcsapat tagja volt. Középcsatárként 77 gólt szerzett és 149 bajnoki mérkőzésen játszott az ETO színeiben.

Szentes Lázár: „… ezek voltak azok az alapvető tényezők, ami miatt az akkori nagyon nagy, átütő sikert elértük”

Az első aranyéremre a 81/82-as szezonban csodaként tekintettek az emberek, de az 82/83-as mutatta meg igazán, hogy mennyi erő van ebben a csapatban. Mi volt a kulcs, hogy emlékszik?
- Az a lényeg, hogy ezt a sikert el kell helyezni az akkori társadalom és sportközegben. Tehát azért ment csodaszámba az a bajnoki cím, mert abban az időben nem volt bevett szokás, sőt nagyon-nagyon nehéz volt vidéki csapatnak számottevő eredményt elérni, mert a politikai, társadalmi és gazdasági viszonyokat úgy alakították, hogy ezt ellehetetlenítsék. Gyakorlatilag ebben a teljes ellenszélben szerezte meg a csapat az aranyérmet. A csodához kellett az, hogy olyan gyári vezetés álljon a klub mögött, aki az anyagi biztonságot megadta. Kellett egy olyan vezetői háttér, mint Horváth Ede, Szániel János, Tóth Lajos, Pálmai József és Horváth Béla, akiknek volt elképzelése arról, hogy mit kellene másképp csinálni. Kellett egy olyan edző, akinek a jövőképébe és a gyakorlati munkájába mindez belefért és kellettek hozzá játékosok.

Ezek voltak azok az alapvető tényezők, ami miatt az akkori nagyon nagy, átütő sikert elértük.

Aztán ott van egy döntő  tényező, a meglepetés. Annyira megleptük ezekkel az összetevőkkel az egész aktuális labdarúgó közeget, hogy abban az évben nem is tudtak rá reagálni. Mindez szép eredményt, egy bajnoki címet hozott 1982-ben. A második ’83-as bajnokság ennek a kezdeti lendületnek a folytatása volt.

 

Mennyire volt kulcs az, hogy a csapat zöme győri kötődésű volt?
- 35 éve egy egészen más társadalmi rétegződésben, abban a teljesen más labdarúgó közegben az volt a normális. Ami most folyik, az az abnormális, külföldi, idegen játékosok szerepelnek mindenhol. Akkor az volt a természetes, hogy 80% helyi kötődésű futballista. Nem csak Győrben, hanem akár Pécsen, Szombathelyen, Budapesten bármelyik csapatban az volt a normális.

Mi messzebbről jöttünk (Burcsa Győző, Kovács Lászoló és jómagam), három olyan játékos érkezett, aki posztján kulcspozíciót töltött be, mi csak javítani tudtunk akármennyit ezen a már meglevő minőségen.

Mi volt a legszebb pillanata ennek a 82/83-as évnek?
- Nekem az a sikerünk kevésbé maradt meg. Az első évből vannak olyan emlékeim, amik maradandóbbak.

A második már szinte természetes volt?
- Majdhogynem igen, akkor már elértünk egy szintet, és már csak tartottuk. Abban már nem volt az a bombasztikus érzelmi töltés, ami az első évben, például az első bemutatkozó meccsemen itthon a Tatabánya ellen. Mesterhármassal bemutatkozni… nagyon mélyen megmaradt bennem.

Mégis értelemszerűen - a sokak által emlegetett - Ferencváros elleni idegenbeli meccs volt a legszebb pillanat, amikor gyakorlatilag megnyertük a bajnokságot. Nekem ez a két momentum a legkedvesebb.

Mint az ETO jelenlegi vezetőedzője, mit gondol, mennyit kell várni a következő első osztályú bajnoki címre?
- Ez jó kérdés, azt nem tudom, mennyit kell várni. Sajnos az elmúlt 35 évben rengeteget változott a világ labdarúgása. Minden a pénzről szól, lásd: PSG, Chelsea vagy Manchester City, vagy akár itthon a mostani rendszer. Pénzzel bármit el lehet érni. Nyilván nekem, aki más korban született és egészen más tudattal, értékrenddel és érzelmi töltettel rendelkezem, ez nem lehetne pénzkérdés. Én másban hiszek edzőként is, emberként is. Szimpatikus lenne mindent helyiekből felépíteni, de azt mondják ez „dinoszaurusz” hozzáállás, ez a fajta gondolkodás kihalt manapság.

Szentes Lázár

Szentes Lázár

1955.12.12.

Játékosként az ETO-ban: 1981-1987, 149 NB I-es mérkőzés, 77 gól
Eredményei:
bajnok (1982,1983), ezüstérmes (1984,1985), bronzérmes (1986), MNK-ezüstérmes (1984)

eto.hu

További híreink

Megalakult az ETO OLD STARS csapata!

Megalakult az ETO OLD STARS csapata!

Az ETO FC VIP termében egy jó hangulatú megbeszélés során új keretek között megalakult az ETO OLD STARS csapata, ami a jövőben az öregfiúk mezőnyben fogja képviselni az egyesületet.

Hazai döntetlen a Tiszakécske ellen

Hazai döntetlen a Tiszakécske ellen

Nem sikerült itthon tartani a 3 pontot a Tiszakécske ellen, hátrányból egyenlített az ETO, de fordítani már nem tudott, így 1-1-es döntetlennel ért véget a mérkőzés.

Az újonc Tiszakécske csapatát fogadjuk

Kiemelt támogatóink

Támogatóink