REGISZTRÁCIÓ BEJELENTKEZÉS JEGYINFO
Déli Futsal: RÁBA ETO
2015. November 29.
Vasárnap 20:00
Budapest, Elektromos Sportcsarnok
Déli Futsal - RÁBA ETO
Bajnoki Futsal Mérkőzés
Összefoglaló
ETO-sztori

1904-ben a Magyar Vagon- és Gépgyár dal- és társaskörének tagjaiból megalakult a "rúgólabdával" foglalkozó Egyetértés Torna Osztály, azaz az ETO, amely hamarosan más sportágak mûvelöit is tagjai között üdvözölte: az elsõ négy évtizedben asztalitenisz, atlétikai, birkózó, evezõs, kerékpáros, ökölvívó, sakk, sportlövõ, tenisz, természetjáró, torna, úszó-vízilabda és vívó szakosztály sportolói öregbítették a klub hírnevét. Színükként a zöld-fehéret választották, ami az idõk folyamán ugyan többszõr változott, egy valami állandó maradt: kezdetõl fogva a vagongyár állt megbízható támogatóként az ETO  labdarúgói mögött.

 

A klub "õskorában" a kerületi bajnokságban szerepelt a csapat. Az elsõ említésre méltó sikert a Hadi-kupában érte le (az elsõ világháború miatt a bajnokság szünetelt), amelyben a Ferencváros kivételével valamennyi élvonalbeli együttes indult. Meglepetésre az ETO a második helyen végzett a kiváló játékosokból álló MTK mögött. Az 1926-os év fordulatot hozott a magyar labdarúgásban, a professzionizmus bevezetésével tíz csapat alkotta a ligát, tizennégy pedig a másodosztályt. Az ETO-nál nem vállalták a profi szereplés feltételeit, így a csapat az amatõr bajnokságban játszott továbbra is.


Az elsõ esztendõt 1937-38 ban töltötte az NB I-ben a csapat, miután a vidéki amatõr bajnoki döntõben legyõzte a Diósgyõrt és ezzel jogot nyert a feljutásra. Az egykori legendás újpesti Fogl-gát egyik tagja, Fogl Károly irányításával a szereplést nem kísérte sok szerencse, mert három gyõzelem mellett többnyire vereségek sorakoztak az ETO neve mellett a táblázaton, és az évad végén búcsúra kényszerült. Ezt követõen a második világháború végéig már nem sikerült kiharcolni a feljutást az elsõ vonalba. 


Hosszas huzavona, kulisszák mögötti csatározások után indult újra az országos bajnokság 1945 õszén. A  Vasas ETO a Nyugati csoportba kapott besorolást, majd késõbb a mezõny második felében folytathatta a küzdelmet.

 

Döntõ változást jelentett a csapat életében az 1948-49-es év. Baróti Lajos, a korábban Szegedrõl Gyõrbe került válogatott fedezet egy csehszlovákiai túrán lábtörést szenvedett, és a klub vezetõi a bajnokság elõtt õt bízták meg az edzõi teendõk ellátásával. A keze alatt stílusos együttes alakult ki, amely fokozatosan lépett elõre a ranglétrán, egészen a középmezõnyig jutott. Az ötvenes évek elején a csapat elsõ válogatott játékosa, Kovács (Murok) Imre vette át az ETO irányítását. Vele sikerült tartani a szintet a bajnokságban, sõt némi elõrelépés is történt, a 6.-7. helyig. A korszak kiváló játékosai voltak: Dombos, Fehérvári, Pális, Pesti, Palotai János, Kárpáti, a Kalmárok, Kertesi, Gõcze, Józsa. Az évtized közepén aztán mégis búcsúra kényszerült a csapat. A szövetség javaslatára ugyanis 1955-ben négy csapat esett ki az NB I-bõl. Az utolsó fordulóban a Csepel-Dózsa találkozó békés döntetlent hozott, míg Gyõrõtt a Pécs verejtékes 2-2-t játszott és ezzel az ETO kiesett. Sokak szerint ez nem volt más az MLSZ részérõl, mint öncsonkítás, hiszen Gyõrrel együtt olyan nagy múltú helyszínek köszöntek el, mint Szolnok vagy Diósgyõr. Három évig tartott a "számûzetés", majd 1958-59-ben a tehetséges játékosokból álló; Szentmihályi, Palotai Károly, Keglovich - újonc megint kiesett.

A labdarúgó csapat 1960-ban újra a legjobbak közé került, és azóta szerepel megszakítás nélkül az NBI-ben, amivel egyedülálló a vidéki klubok között, de a "nagyok" közül is csupán a Ferencváros, az Újpest, a Vasas és a Kispest elõzi meg. Orczifalvy István szürkének tartott, de általában megbízhatóan védekezõ középcsapatot épített Gyõrött, ezt vette át Szusza Ferenc, akit egy év múltán az Olaszországból hazatérõ Hidegkuti Nándor váltott fel a kispadon 1963 õszén. Talán csak a legvérmesebb ETO - szurkolók gondolták, hogy csodálatos félévet ünnepelhetnek majd a bajnokság végén.

 

Az "Öreg" olyan gárdát alakított ki, amely a legjobbaknak is méltó ellenfele volt. Szebbnél szebb gyõzelmek követték egymást, s Gyõrött már befejezték az õszt, amikor a Ferencvárosnak még három mérkõzése hátravolt. Ha ebbõl egyet nyernek a fõvárosi zöld-fehérek, akkor megnyerik a bajnokságot is. Az ETO Sopronban játszott edzõmérkõzést, amikor a Fradi Dorogon vivta az utolsó csatáját. Alberték 2-1-es vereséget szenvedtek, így ezzel a dobogó legfelsõ fokára "segítették" az ETO-t. A hír hallatán Sopronban félbeszakadt a mérkõzés, egymás nyakába borultak a játékosok. A Nagyváradi AC után vidéki csapat második alkalommal  nyert aranyérmet a bajnokságban!

Tóth László és Barna Sándor kapusok, Adrigán Zoltán, Glaser József, Izsáki László, Keglovich László, Kiss Zoltán, Koós László, Korsós István, Máté János, Morvay Lajos, Orbán Árpád, Orosz László, Palotai Károly, Povázsai László, Szaló József, Szániel János, Tamás László mezõnyjátékosok alkották a keretet.

Palotai, Orbán, Keglovich személyében olimpiai bajnokot is adott a magyar sportnak a klub.

 

A Bajnokcsapatok Európa Kupájában csodálatos menetelés következett 1964/65-ös évben. A Chemie Leipzig kétszeri legyõzése után a Lokomotiv Szófia ellen hatalmas csatában sikerült kivívni a továbbjutást, majd a négy közé jutásért a holland DWS Amsterdamot ütötte a csapat. Az elõdöntõben a világhírû Benfica volt az ellenfél. A hatalmas érdekõdésre való tekintettel a Népstadionban rendezték a mérkõzést. a portugálok már kemény diónak bizonyultak az ETO nem került a döntõbe, ennek ellenére magyar szempontbó ez az eddigi legjobb eredmény, amelyet csak megismételni sikerült, felülmúlni nem.

 

 Közben a Magyar Népköztársaság Kupában is nagyszerû sorozatot kezdett az ETO. Elõbb ezüstérmes volt a csapat, majd egymást követõ három - 1965, 1966, 1967 - esztendõben a gyõriek hódították el a trófeát. Ezáltal  a Kupagyõztesek Európa Kupájának rendszeres résztvevõi lettek. Olyan csapatokat hoztak Gyõrbe, mint a Florentina, a Sporting Braga, a Standard Liege, az Apollon Limassol, az AC Milan. A játékosok közül Tóth bemutatkozott a válogatottban, Palotai és Orbán Tokióban, Keglovich pedig Mexikóban olimpiai bajnok lett.

 

A honi pontvadászatban a bajnok címet követõ két eszendõben Hidegkuti vezette a csapatot, majd megint Szusza következett. Az akkor már Rába Vasas ETO többnyire az élmezõnyben tanyázott, stílusos játékáért rokonszenv övezte országszerte. Az arany után 1967-ben bronzérmet vehetett át és tulajdonképpen  ezzel fejezte be a hatvanas évekbeli sikersorozatát.A következõ eszetendõ ugyanis váratlan nehézségeket hozott, a csapat csak az utolsó pillanatokban tudta kiharcolni a bentmaradást. Az 1969-es bajnokságban Mészáros József kezébe került a karmesteri pálca. Ekkor az ötödik helyen végzett az ETO, utána azonban megindult a kötélhúzás a kemény edzéseket követelõ edzõ és az idõsebb játékosok között. Az 1970-es félidényes bajnokságban - mikor már kiemelt egyesületként központi irányítás alatt dolgoztak (1986-ig) - az utolsó helyen  végzett az együttes, majd az új bajnokságban két forduló után Mészárost, Dombos Ágoston váltotta fel. Aztán Gyõrfi László, majd Farsang Ferenc következett. Sikerült stabilizálni a csapat helyzetét, és egyúttal megtörtént a generációváltás is. Fiatal tehetségek - Pócsik, Horváth L., Pénzes, Pozsgai, Magyar, Glázer R. - bontogatták szárnyaikat, szép jövõt sejtve. Somogyi bekerült a válogatottba.

 

A Farsang-éra második évében egy bronzérem és az azt követõ nemzetközi kupaszereplés jelezte a felemelkedést, de az csak tiszavirág-életûnek bizonyult. A nyolcvanas évek elejéig meglehetõsen vegyes képet mutatott a szereplés. Pálfy Antal, Palicskó Tibor és Kovács Imre edzõsége idején voltak nagyon mély pontok, a "magaslatokat" viszont az 1979-es MNK-gyõzelem és egy-egy  6. és 7. hely jelentette. A KEK-ben nem sok hiányzott a bravúrhoz a híres Juventus ellen. A visszavágón az ETO tizenöt perc alatt ledolgozta kétgólós hátrányát, aztán egy második félidõbeli fegyelmezetlenség miatt megfogyatkozott a csapat és a Juve megszerezte a továbblépéshez szükséges gólt. A kor krónikájához tartozik, hogy Pénzes Mihály utánpótlás Európa-bajnok lett, Póczikkal és Pölöskeivel együtt a nagyválogatott címeres mezét is viselte, valamint 1977-ben felavatták a minden igényt kielégítõ "gyöngyszemet", az új stadiont.

 

Verebes József szerzõdtetésével a klub egyik legfényesebb idõszaka vette kezdetét. Az 1981/82-es bajnoki esztendõben a Rába ETO több mint 100 gólt ért el, futószalagon érte el fölényes gyõzelmeit, holland stílusú játékával valósággal forradalmasította a magyar focit. Gyõrött újra megteltek a lelátók, húszezernél többen jártak mérkõzésekre és idegenbe is sokan kísérték el a kedvenceket. Talán még nagyobb bravúr volt, hogy az erõsödõ fõvárosi nyomás ellenére sikerült megvédeni a bajnoki címet. Játékosoknak, vezetõknek, szurkolóknak egyaránt felejthetetlen hónapok, évek voltak ezek. Az elsõ Verebes-korszak még két ezüst- és egy bronzérmet hozott, s ha a végére valamelyest csökkent is a futball-láz, az öt dobogós helyezés önmagáért beszél, hiszen a két aranyérmet a következõ esztendõkben két ezüst és egy bronz követte.


Mindkét bajnokcsapatban szerepeltek: Burcsa Gyõzõ, Csonka Gyula, Hajszán Gyula, Hannich Péter, Hlagyvik Gábor, Kovács László, Magyar Lajos, Mile Sándor, Póczik József, Szabó Ottó, Szentes Lázár, Szijártó László. Egyszeres bajnokok: Füzi Géza, Glázer Róbert, Gyurmánczy Attila, Hornyák Béla, Kiss Csaba, Koltai István, Onhausz Tibor, Palla Antal, Pardavi Károly, Rezi Lajos, Szepesi László, Turbék István, Varga József, Vági János, Wunder András.

A teljesség igénye nélkül - a klub nemzetközileg is elismert játékosai ebben a korszakban: Hannich, Póczik, Szentes és Hajszán  voltak.

 

 A nemzetközi szereplés elmaradt a várttól. Amikor a legjobb volt a csapat, akkor szaladt bele - igaz sérültekkel tizedelve - a Standartd Liege elleni, kinti vereségbe (0-5), s bár a visszavágó csodálatos volt (3-0), a búcsú nem maradhatott el. A következõ évi BEK-ben Vikingur Reykjavik után a Dinamo Minszk foszlatta szét a gyõri álmokat. Az UEFA- kupában a Manchester United ellen nem volt esélye a Verebes-csapatnak, a Bohemians Praha viszont csak hosszabításban és némi bírói segédlettel bizonyult jobbnak. Szentes Lázár személyében Spanyolországban az elsõ gyõri játékos szerepelt világbajnokságon, majd Mexikóba Hannich és Hajszán is eljutott. Rajtuk kívül is voltak válogatottak: Csonka, Póczik, Burcsak, Szabó.

 

Az "örségváltást" követõen rövid ideig Gellei Imre kapott szerepet, õt Gyõrfi László követte a kispadon. Vele 4., aztán Haász Sándorral 5. volt a csapat, de mindegyikük csak egy-egy évig élvezte a klubvezetés bizalmát. Utána egyre gyengébb eredmények következtek, miközben gyakran ingott a kispad Gyõrött. Pecze Károly, Glázer Róbert, Szentes Lázár és Tornyi Barnabás sem töltötte ki a szerzõdést, az egyre kevesebb sikerélmény hatására pedig jócskán megcsappant a nézõszám. Christopher Sullivan révén így is volt ETO-játékos a világbajnokságon, "Szali" az amerikai színeket képviselte Olaszországban. Itthon Preszeller, Handel, Bordás, ifj. Somogyi, Farkas, Rugovics, Urbán, Végh gyarapította a gyõri válogatottak listáját.

 

Nehéz helyzetben, mintegy közfelkiáltásra tért vissza 1993 tavaszán Gyõrbe a korábbi sikerkovács, Verebes József. Kezdetben minden szépnek tûnt, hiszen a csapat szépen haladt elõre, az eslõ évben végül a 9., 1993/94-ben pedig az 5. helyen kötött ki. Verebes idõközben szövetségi kapitányként ETO játékosok sorát dobta tûzbe a válogatottban, a korábbiakon kívül Kuttor, Csertõi, Klausz, Ivanics, Herczeg játszott a legjobbak között. A sikertelen válogatottbeli és klubszereplés miatt a sajtó és a szurkolók egy része "kikezdte" Verebest, végül 1994 végén Gyõrött is kenyértörésre került sor az ETO és a vezetõedzõ között.

 

Gyõrfi Lászlóval végül az utolsó mérkõzésen lõtt Miriuta-góllal menekült meg a csapat az osztályozótól, aztán a következõ esztendõben õt Póczik József, majd Haász Sándor váltotta a kispadon, az ETO pedig egyre mélyebbre süllyedt a táblázaton. Olyannyira, hogy 1995/96-ban csak az NBI létszámának felemelésével kapta meg az osztályozó jogát, ahol a Matáv SC Sopronnal szemben nagy nehézségek árán hosszabbította meg elsõ osztályú tagságát. Ennek ellenére a következõ idényt is Haásszal kezdte a csapat, ám egyre erõsödött az ellentét közte és a klub vezetõi között. Három tavaszi mérkõzés után aztán Keglovich László vette át a marsallbotot, vele végül a 9. helyen végzett a csapat. Két új válogatottal gazdagodott ez idõ alatt az ETO Jagodics és Mracskó személyében.

 

1997-ben szerzõdtették Reszeli Soós Istvánt, az új edzõ "fõnököt" is ajánlott magának, így esett az elnökség választása Bicskei Bertalanra, akit szakmai igazgatónak igazoltak a klubhoz. Szinte változatlan játékoskerettel láttak munkához és õszi elsõségükkel sikeres idényt zártak.

 

A sok szakosztályos, az olimpiai sportágakra koncentráló egyesületi modell helyett ma Gyõri ETO FC néven labdarúgóklub célozta meg az elõrelépést: elöször a hazai élvonalban hosszú távra kivívni a hagyományoknak, a korábbi elismertségnek megfelelõ rangot, majd a nemzetközi labdarúgó porondon bizonyítani.


A Gyõri ETO FC a 2005-2006-os bajnoki szezont a 9. helyen, a 2006-2007-es évet pedig csak a 13. helyen zárta. Ez a szereplés elmaradt az elõzetes várakozásoktól. A klubvezetés, és a csapat célja is az volt, hogy immár megújult környezetben, egy gyönyörû, minden igénynek megfelelõ, nemzetközi színvonalú stadionban szebb eredményeket érjen el. Ezek a célok a vártnál korábban, már a 2007/2008-as évben megvalósultak hiszen Egervári Sándor vezetésével a zöld-fehér csapat a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel, így hosszú évek után újra érem lógott a játékosok nyakában, amivel ráadásul nemzetközi szereplést is kivívtak maguknak a labdarúgók.


A grúz Zestafoni elleni idegenbeli siker után, az ötszörös német bajnok, VfB Stuttgart állta az ETO útját a nemzetközi porondon, ezt követõen pedig egy edzõváltással lezárt gyengébb õsz következett. A reménycsillag a Magyar Kupa sorozatban elért sikerekkel maradhatott fent a csapat elõtt, tíz év után játszhatott újra elõdöntõt, és negyed évszázad után MK döntõt a gyõri keret, a 30 éve áhított kupa gyõzelmet végül a Budapest Honvéd akadályozta meg.

 

Így a 2008/2009-es szezon keserû szájízzel záródott, hiába menetelt a Ligakupában is az elõdöntõig a Gyõri ETO FC, és hiába büszkélkedhetett az elsõ osztályban a legnagyobb hazai és legnagyobb idegenbeli gyõzelemmel, sõt Bajzát Péter személyében a gólkirállyal is, csak a nyolcadik helyrõl vonulhatott nyári pihenõre az együttes.

 

A 2009/2010-es évadnak Pintér Attila irányításával vágott neki a bajnokságban rögtön remekelő csapat. Elég, ha csak a 19 fordulón keresztül tartó veretlenségre gondolunk, vagy arra, hogy az egyesület életében még nem volt rá példa, hogy egy teljes idény alatt ilyen kevés gólt kapjanak. Meg is lett az eredmény, a legkevesebb vereség (3) és a legkevesebb kapott gól (18) mellé újabb bronzérem járt, ami pedig belépőt jelentett az európai porondra.

 

Az Európa Liga selejtezőiben először a szlovák Nyitrát, és a kazah Atyraut búcsúztatta az ETO. Majd felrúgva a papírformát, hatalmas meglepetésre, és még hatalmasabb bravúrral – a több mint egy órás emberhátrány ellenére - harcolta ki a keret a továbbjutást Montpellier városában. A nyári éjszakába nyúló hangulatos találkozónak, a hihetetlenül izgalmas tizenegyes párbaj vetett véget, ahol a győriek diadalmaskodtak.

 

Több mint húsz éve után nyert újra magyar futballcsapat Franciaországban, és legutoljára 1965-ben esett meg az, hogy az ETO három külföldi ellenfelén is sikerrel lépett túl.

 

A rájátszásban a horvát bajnok Dinamo Zagreb keretével hozta össze a sors a győri együttest, ez a „szomszéd” már kifogott az ETO-n. Bár az eredmény nem tükrözi, de végig pariban volt ellenfelével Pintér Attila együttese, végül azonban itt, a csoportkör kapujában ért véget a 2010-es menetelés, amivel klubunk nem csak a győri, de a magyar foci rangját is alaposan megemelte.

JEGYINFÓ
Jegyeket a mérkőzés előtt 2 órával nyitó
jegypénztárakban lehet váltani 500 -
1500 Ft-ig. Bérletet pedig az ETO
Shopban 5000 - 15000 Ft-os áron.
További információ és kedvezmények
ELÉRHETŐSÉG
KapcsolatCím: 9027 Győr, Nagysándor J. u. 31.
Telefon: +3696/529-005 illetve 529-006
Fax: +3696/-529-008
Klub: titkarsag@eto.hu


Labdarúgás NBIII
Csapat M GY D V RK P
1. Ferencváros II 16 12 3 1 40-10 39
2. Videoton II 16 12 0 4 46-22 36
3. Dorogi FC 16 10 3 3 20-12 33
4. MTE 16 9 3 4 25-18 30
5. ETO FC Győr 16 9 2 5 37-20 29
6. BKV Előre 16 7 5 4 24-19 26
7. Puskás A. II. 16 7 3 6 34-24 24
8. Andráshida SC 16 7 3 6 25-23 24
9. Érdi VSE 16 7 2 7 24-22 23
10. Diósdi TC 16 7 2 7 22-22 23
11. III. Kerület TVE 16 6 4 6 22-25 22
12. Tatabánya FC 16 6 2 8 25-26 20
13. MTK II. 16 6 2 8 19-27 20
14. Csepel FC 16 4 3 9 17-37 15
15. Sárvár FC 16 2 5 9 15-36 11
16. Balatonfüred 16 2 1 13 14-39 7
17. Csornai SE 16 1 1 14 10-37 4
Futsal NBI
Csapat M GY D V RK P
1. RÁBA ETO 9 8 0 1 76-19 24
2. Dunaújváros 10 7 1 2 55-34 22
3. Haladás 9 7 0 2 50-33 21
4. Berettyóújfalu 10 6 2 2 49-20 20
5. Veszprém FC 10 4 0 6 33-41 12
6. Nyírgyulaj KSE 10 3 2 5 27-45 11
7. Göcsej SK 9 3 0 6 24-47 9
8. Aramis SE 9 2 2 5 30-44 8
9. Déli Futsal 9 2 1 6 15-46 7
10. Rubeola FC 8 1 0 7 19-47 3

IDŐJÁRÁS
Idõjárás Győrben
Felhõs
6°C
NAPTÁR
 

FMLA
ETO PARK
KALENDÁRIUM
  • 12.10. Lipták Zoltán 31 éves
  • 12.25. Korsós Attila 44 éves
ETO TV
11.26. Tizenöt gól, ETO-győzelem
2015.11.18.
Futsal ünnep Győrben
2015.11.04.
Németh Zoltán játékosmegfigyelő lesz
2015.11.03.
Csak az ETO! 2015.10.28
CSAPATKÉP
FACEBOOK
Kiemelt támogatóink
Támogatóink

Média partnereink
       TAO 2015-16Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Impresszum